Quantcast
Πώς "κουρεύει" πρόστιμα και πρόσθετους φόρους η εφορία - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Πώς “κουρεύει” πρόστιμα και πρόσθετους φόρους η εφορία – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

“Δηλώστε, πληρώστε και γλιτώστε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα“. Αυτή τη συμβουλή δίνουν οι λογιστές σε φορολογούμενους οι οποίοι λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα εντολές ελέγχου από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό και θέλουν να κλείσουν μια και καλή τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά προσφέρει σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, μια πάγια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης στους φορολογούμενους που ελέγχονται για μη υποβολή αρχικών δηλώσεων ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Βάσει της νέας ρύθμισης, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη του φορολογικού ελέγχου, ώστε να γλιτώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα που προκύπτουν από τις παραβάσεις που διαπιστώνονται από τον έλεγχο. Αν πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εντός 30 ημερών, τότε οι κυρώσεις “κουρεύονται” κατά 40%.

Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται από 17 Ιανουαρίου 2018 και μετά, ενώ ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις για δηλώσεις που αφορούν σε φορολογικά έτη μετά την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών γίνεται η ακόλουθη διάκριση:

– Για εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου επιβάλλονται οι κυρώσεις για τη διαδικαστική παράβαση της υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ΚΦΔ. Δηλ. ποσά προστίμων 100 ευρώ αν ο ελεγχόμενος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκεί τέτοια δραστηριότητα και τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και ο τόκος που ανέρχεται σε 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης μέχρι την υποβολή της εκπρόθεσμης.

– Για εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, επιβάλλεται επί του ποσού του φόρου που προκύπτει προς καταβολή αντί του προστίμου του άρθρου 54 του ΚΦΔ. Ωστόσο το εν λόγω πρόστιμο περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό αυτής.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.