Quantcast
Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Την κατάρτιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το πρόγραμμα έχει διττό στόχο: α) την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της αδυναμίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων που συνεχίζουν να πλήττονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, βάσει των στοιχείων της εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και β) την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην ελληνική οικονομία, γενικότερα.

Αντικείμενο του ειδικού προγράμματος είναι η απασχόληση 5.500 άνεργων πτυχιούχων (ωφελούμενοι) σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα (φορείς υποδοχής). Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται οι ενέργειες ορισμού των φορέων υποδοχής, οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, η κατάταξη και η σύζευξη των ανέργων με τις θέσεις εργασίας των φορέων υποδοχής, η διάρκεια και οι όροι της απασχόλησης, η χρηματοδότηση του προγράμματος και οι αμοιβές των ωφελουμένων.

Αμοιβές ωφελουμένων-Χρηματοδότηση

1. Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:

α) Για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) έως 1.040 ευρώ και

β) για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) έως 990 ευρώ.

2. Για τους ωφελουμένους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, οι ανωτέρω αμοιβές προσαυξάνονται, μηνιαίως, κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ, αντιστοίχως και διαμορφώνονται, ως εξής:

α) Για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών: για την κατηγορία ΠΕ έως 1.090 ευρώ και για την κατηγορία ΤΕ έως 1.040 ευρώ.

β) Για τους κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών: για την κατηγορία ΠΕ έως 1.140 ευρώ και για την κατηγορία ΤΕ έως 1.090 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι που διαθέτουν και τους δύο προαναφερθέντες τίτλους σπουδών, λαμβάνουν ως μηνιαίο ποσό το ποσό που αντιστοιχεί στην ανώτερη κατηγορία.

3. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καταβάλλεται στους ωφελούμενους, σύμφωνα με τις ισχύουσες ειδικές διατάξεις, ως εξής:

α) 150 ευρώ για το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών (ΠΕ Νοσηλευτικής, ΤΕ Νοσηλευτικής) και την κατηγορία ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε Γενικά Νοσοκομεία, σε Γενικά Νοσοκομεία-ΚΥ, σε Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία και στα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ).

β) 150 ευρώ για τις κατηγορίες ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, οι οποίοι θα απασχοληθούν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

γ) 70 ευρώ για τις κατηγορίες ΠΕ Φαρμακοποιών, ΠΕ Βιολόγων, ΠΕ Χημικών, ΠΕ Χημικών Μηχανικών και ΠΕ Κτηνιάτρων, οι οποίοι θα απασχοληθούν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

δ) 70 ευρώ για τις κατηγορίες ΠΕ Μηχ/γων Μηχ/κων, ΠΕ Ηλεκ/γων Μηχ/κων, ΠΕ Μηχ/κων Περιβάλλοντος, ΤΕ Μηχ/γων Μηχ/κων και ΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχ/κων, οι οποίοι θα απασχοληθούν στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και ε) 70 ευρώ για τις κατηγορίες ΠΕ Πολιτικών Μηχ/κων, ΠΕ Μηχ/γων Μηχ/κων, ΠΕ Ηλεκ/γων Μηχ/κων και ΤΕ Ηλεκ/γων Μηχ/κων, οι οποίοι θα απασχοληθούν στις ΔΥΠΕ.

4. Οι εφημερίες για τις ειδικότητες του επιστημονικού προσωπικού που θα απασχοληθεί στα Γενικά Νοσοκομεία, σε Γενικά Νοσοκομεία-ΚΥ, σε Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία και στα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), εφόσον προβλέπονται, ορίζονται, ως εξής:

α) Εφημερία καθημερινή έως 73 ευρώ.

β) Εφημερία Σαββάτου ή αργίας, πλην Κυριακής, έως 108 ευρώ και

γ) εφημερία Κυριακής έως 125 ευρώ.

5. Το ανωτέρω επιστημονικό προσωπικό δικαιούται κατ’ ανώτατο όριο έως τέσσερις εφημερίες, μηνιαίως, από τις οποίες κατ’ ανώτατο όριο μία εφημερία Σαββάτου ή αργίας, πλην Κυριακής και μία εφημερία Κυριακής, μηνιαίως.

6. Η εργασία προς συμπλήρωση της εβδομαδιαίας υποχρεωτικής (νυχτερινή εργάσιμων ημερών, νυχτερινή και ημερήσια Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών) παρέχεται από τους ωφελούμενους σε υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση και ορίζεται, μέχρι τέσσερις νύχτες και δύο αργίες ή Κυριακές κατ’ ανώτατο όριο, μηνιαίως, ανά ωφελούμενο.

7. Το μικτό ωρομίσθιο για τις παραπάνω περιπτώσεις ορίζεται, ως εξής:

α) για νυχτερινή απασχόληση εργάσιμων ημερών: 1,56 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ και 1,48 ευρώ για την κατηγορία ΤΕ και

β) για ημερήσια και νυχτερινή εργασία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών: 2,34 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ και 2,22 ευρώ για την κατηγορία ΤΕ.

8. Οι ωφελούμενοι δεν απασχολούνται υπερωριακά.

9. Ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, καλύπτει: α) τις ακαθάριστες αποδοχές (εισφορές ασφαλισμένου και καθαρές αμοιβές) των ωφελουμένων που απασχολούνται στο φορέα υποδοχής και β) τις ασφαλιστικές-εργοδοτικές εισφορές του φορέα υποδοχής.

10. Εκτός από τις ανωτέρω δαπάνες, ο ΟΑΕΔ και οι φορείς υποδοχής δεν καταβάλλουν καμία άλλη παροχή, αποζημίωση ή ενίσχυση στους ωφελούμενους.

11. Για κάθε ημέρα απουσίας η οποία δεν οφείλεται σε άσκηση νομίμου δικαιώματος (άδεια, βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια, ανυπαίτιο κώλυμα των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα), το οποίο δικαιολογεί αμοιβή, περικόπτονται αντίστοιχα οι ακαθάριστες αποδοχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

12. Η μέγιστη δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 90 εκατ. ευρώ και οι θέσεις στις 5.500.

Ωφελούμενοι-Κριτήρια κατάταξης και σύστημα επιλογής

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς, που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο ή ομογενείς εξ Αιγύπτου, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας ούτε η συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικίας 22 έως 29 ετών.

Τα κριτήρια κατάταξης των ωφελουμένων είναι τα ακόλουθα:

α) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 24 μήνες.

β) Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

γ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

δ) Διδακτορικός τίτλος σπουδών.

ε) Εγγραφή στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

στ) ιδιότητα του δικαιούχου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στην πρόσκληση την οποία εκδίδει ο ΟΑΕΔ, κατόπιν έγκρισης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ εγκρίνει ή τροποποιεί τη σχετική πρόσκληση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών από την περιέλευση του αντίστοιχου σχεδίου σε αυτό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.