Quantcast
Νέες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους - Επιστρέφουν δώρα και από επικουρικές συντάξεις - enikonomia.gr
share

Νέες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους – Επιστρέφουν δώρα και από επικουρικές συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Τον δρόμο για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που περικόπηκαν από τις επικουρικές συντάξεις που ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 από την ημερομηνία έκδοσής της, ανοίγει για τους συνταξιούχους του πρώην ΗΣΑΠ η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με την απόφαση αυτή ορίζεται η πληρωμή των αναδρομικών ποσών σε τέσσερις συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγή. Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου για τους τρεις ενάγοντες, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή δεδομένου ότι ο τέταρτος απεβίωσε, το Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ υποχρεώνεται να καταβάλει τα ποσά που τους αναλογούν για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 31/3/2014 και μάλιστα με τον προβλεπόμενο τόκο 6%. Συγκεκριμένα, επιδικάζει ποσό ύψους 4.585,75 ευρώ στον πρώτο, 6.000 ευρώ στον δεύτερο και 4.776,50 ευρώ στον τέταρτο συνταξιούχο μέχρι την εξόφληση.

Αυτή ήταν η πρώτη πιλοτική αγωγή συνταξιούχων του κλάδου, όπως επισημαίνει στο “Έθνος” ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ και ένας εκ των τριών εναγόντων, Ευθύμιος Ρουσιάς. Πλέον μένει να φανεί αν το Ταμείο προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης.
Οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν πλέον την εκδίκαση και της δεύτερης αγωγής που είχαν καταθέσει και αφορούσε σε μεγαλύτερα ποσά καθώς αναφέρεται σε περικοπές κύριων συντάξεων και δώρων.

Το σκεπτικό της απόφασης η οποία δικαιώνει τους συνταξιούχους του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ στηρίζεται στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των δύο νόμων, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών για τη θεμελίωση αποζημιωτικών αξιώσεων άλλων συνταξιούχων που αφορούν περικοπείσες βάσει των εν λόγω διατάξεων, συνταξιοδοτικές παροχές τους για χρονικά διαστήματα προγενέστερα του χρονικού σημείου δημοσίευσης της παρούσας απόφασης.

Όπως αναφέρει το “Έθνος” δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους καθώς έχει ήδη εκδοθεί απόφαση του 2ου Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία επιδικάζεται χρηματική αποζημίωση σε συνταξιούχους του κλάδου της Αγροτικής Τράπεζας λόγω των περικοπών του νόμου του 2012 στην επικουρική τους σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση το ΕΤΕΑΕΠ άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις αρχές του μήνα και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.