Quantcast
"Τέλη κυκλοφορίας" για τα σκάφη - Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και μέχρι πότε πρέπει να καταβληθούν - enikonomia.gr
share

“Τέλη κυκλοφορίας” για τα σκάφη – Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και μέχρι πότε πρέπει να καταβληθούν

δημοσιεύτηκε:

«Τέλη κυκλοφορίας» οφείλουν να πληρώσουν εντός 7 ημερών στο Δημόσιο όλοι οι ιδιοκτήτες πλοίων αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων καθώς επίσης και όσοι εκμεταλλεύονται τουριστικά πλοιάρια που εκτελούν ημερήσια δρομολόγια για σκοπούς αναψυχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο τρίτο του ν. 4211/2013 καθώς και με βάση μια πρόσφατα εκδοθείσα κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φ. Κουβέλη και της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου:

1. Όσοι κατέχουν ιδιωτικά ή επαγγελματικά πλοία αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων καθώς και όσοι εκμεταλλεύονται επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια οφείλουν να καταβάλουν ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου, το οποίο φέρει την ονομασία «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων» (ΤΕΠΑΗ). Το ΤΕΠΑΗ επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προαναφερθέντα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους. Eξαιρούνται τα παροπλισμένα ή κατεσχεμένα σκάφη, τα «παραδοσιακά πλοία» και τα ευρισκόμενα σε κατάσταση ακινησίας, η οποία πιστοποιείται από την αρμόδια Λιμενική Αρχή.

2. Το ΤΕΠΑΗ ανέρχεται σε:

* 16 ευρώ το μήνα ή 192 ευρώ το χρόνο για τα πλοία αναψυχής μήκους 7 – 8 μέτρων.
* 25 ευρώ το μήνα ή 300 ευρώ το χρόνο για τα πλοία αναψυχής μήκους 8 – 10 μέτρων.
* 33 ευρώ το μήνα ή 396 ευρώ το χρόνο για τα πλοία αναψυχής μήκους 10 – 12 μέτρων.
* 8 ευρώ ανά μέτρο το μήνα ή 96 ευρώ ανά μέτρο το χρόνο για τα πλοία αναψυχής άνω των 12 μέτρων και τα τουριστικά ημερόπλοια.

Ειδικά για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα τουριστικά ημερόπλοια, ισχύει έκπτωση 25%. Ετσι, για παράδειγμα, το ετήσιο τέλος για ένα ιδιωτικό πλοίο αναψυχής μήκους 12 μέτρων ανέρχεται σε 1.152 ευρώ (96 ευρώ ανά μέτρο Χ 12 μέτρα), ενώ για ένα επαγγελματικό πλοίο αναψυχής ή ένα τουριστικό ημερόπλοιο ίδιου μήκους, για το οποίο ισχύει έκπτωση 25%, το τέλος διαμορφώνεται στα 864 ευρώ {(1.152 ευρώ – (1.152 ευρώ Χ 25%)}.

3. Το ΤΕΠΑΗ καταβάλλεται για κάθε μήνα παραμονής στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η καταβολή διενεργείται πριν από την έναρξη του μήνα για τον οποίο οφείλεται το τέλος και δύναται να αφορά και περισσότερους του ενός μήνες.

4. Παρέχεται έκπτωση 25% στο οφειλόμενο ποσό στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και στα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, υπό την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης, για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η συγκεκριμένη έκπτωση.

* Παρέχεται περαιτέρω έκπτωση 20% στο οφειλόμενο ποσό, στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και στα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων και ανεξαρτήτως της σημαίας τους, εφόσον εισέρχονται και παραμένουν σε λιμένες της ελληνικής επικράτειας, κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος και για όλη τη διάρκεια του έτους. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση της εφάπαξ καταβολής ή προκαταβολής του ετήσιου τέλους, για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος.
* Παρέχεται έκπτωση 10% στο οφειλόμενο ποσό, στις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής για το συνολικό τρέχον έτος ή εφάπαξ προκαταβολής για το επόμενο ημερολογιακό έτος, τους μήνες Ιανουάριο του τρέχοντος ημερολογιακού έτους ή Δεκέμβριο προηγούμενου έτους αυτού που αφορά, αντίστοιχα.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.