Quantcast
Οι χρεώσεις που "φουσκώνουν" τους λογαριασμούς ρεύματος - enikonomia.gr
share

Οι χρεώσεις που “φουσκώνουν” τους λογαριασμούς ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

Κρυφές χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνουν περίπου 7,2 εκατομμύρια καταναλωτές. Από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η χρέωση με 1 ευρώ ανά έντυπο λογαριασμό για όσους θέλουν να ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τις οφειλές τους από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Αν συνυπολογιστεί ότι κάθε χρόνο η ΔΕΗ εκδίδει και αποστέλλει 40 εκατομμύρια έντυπους λογαριασμούς, τότε προκύπτει ότι έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη 40 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση λαμβάνουν ετησίως έξι λογαριασμούς. Είναι οι τρεις έναντι και οι τρεις εκκαθαριστικοί. ‘Αρα ο κάθε πελάτης θα επιβαρύνεται με ποσό 6 ευρώ ετησίως.

Άλλο ένα χαράτσι που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι αυτό του ποσού εγγύησης που καλούνται να καταβάλουν όσοι κάνουν νέες συμβάσεις προμήθειας με την εταιρεία. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι νοικιάζουν σπίτι και θέλουν να περάσουν τον μετρητή κατανάλωσης στο όνομά τους. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε αύξηση 1.060% του ποσού εγγύησης που καταβάλλεται. Αυτή ανέρχεται στα 130 ευρώ, ενώ το προηγούμενο καθεστώς καθόριζε την εγγύηση στα 0,56 ευρώ ανά τ.μ. για τις οικίες με μονοφασικό ρεύμα. Η ελάχιστη χρέωση ήταν 11,2 ευρώ για 20 τ.μ.

Επιβάρυνση γνωρίζουν οι καταναλωτές – όχι μόνο οι πελάτες της ΔΕΗ αλλά κι εκείνοι των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας- από τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις και άλλους φόρους και τέλη υπέρ τρίτων. Πρόκειται για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) καθώς έχουν αλλάξει οι κλίμακες κατανάλωσης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.