Quantcast
Έρχεται νέο "κύμα" αγωγών από τους νέους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Έρχεται νέο “κύμα” αγωγών από τους νέους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Μπαράζ αγωγών για αναδρομικά αυτή τη φορά από χιλιάδες νέους συνταξιούχους (με σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου) αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων για τους παλιούς συνταξιούχους μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Και αυτό γιατί η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: τους παλαιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την προσωπική διαφορά και τους νέους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τις 12 Μαΐου 2016 και η σύνταξή τους είναι χαμηλότερη από εκείνη των παλαιών γιατί υπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ήδη οργανώσεις συνταξιούχων και δικηγορικά γραφεία αναμένουν τη δημοσίευση της σχετικής διάταξης στο ΦΕΚ προκειμένου να προχωρήσουν στην κατάθεση των αγωγών.

Κύριες Συντάξεις
Στους παλαιούς συνταξιούχους, που η σύνταξή τους υπολογίστηκε όπως όριζαν οι διατάξεις πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 και επανυπολογίστηκε σύμφωνα με τα άρθρα 14 και 33 του Ν. 4387/2016, ακόμα και αν μετά τον επανυπολογισμό προβλέπεται μηνιαίο ποσό χαμηλότερο του σήμερα καταβαλλόμενου, θα συνεχίσει να καταβάλλεται το ίδιο ποσό. Η διαφορά μεταξύ του παλαιού υπολογισμού και του επανυπολογισμού θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, η οποία από 1/1/2023 θα συμψηφίζεται κατ’ έτος με τις ετήσιες αναπροσαρμογές των συντάξεων μέχρι την πλήρη εξάλειψή της. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα οικογενειακά επιδόματα στις περιπτώσεις που σήμερα καταβάλλονται στους συνταξιούχους.

Στους νέους συνταξιούχους θα συνεχίσει από 1/1/2019 να καταβάλλεται το ίδιο ποσό που καταβάλλεται σήμερα. Όσοι δε, από αυτούς είχαν το bonus προσωπικής διαφοράς επειδή υπέβαλαν αιτήσεις εντός του 2016, του 2017 και του 2018 και η διαφορά ποσού σύνταξης μεταξύ παλαιού και νέου τρόπου υπερέβαινε το 20%, θα συνεχίσουν να έχουν την προσαύξηση της σύνταξης με την προσωπική διαφορά. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τις μελλοντικά προσδοκώμενες αυξήσεις των συντάξεων. Γι’ αυτούς τέλος που θα υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2019 ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης δεν έχει σε ισχύ την προσωπική διαφορά και θα είναι χωρίς προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών.

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.