Quantcast
Στο ταμείο για 7.365 επικουρικές συντάξεις και 2.000 εφάπαξ - Ποιους αφορά και πότε θα γίνουν οι πληρωμές - enikonomia.gr
share

Στο ταμείο για 7.365 επικουρικές συντάξεις και 2.000 εφάπαξ – Ποιους αφορά και πότε θα γίνουν οι πληρωμές

δημοσιεύτηκε:

Πάνω από 9.000 νέες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα πληρώνονται έως την Πρωτοχρονιά σε συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα καταβολής όλων των επικουρικών του Ιανουαρίου 2019, θα εξοφληθούν και 7.365 νέες συντάξεις.

Όλες αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το 2015 και μετά, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία, δηλ. οι 5.135 απονέμονται σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ακολουθούν οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι του πρ. ΤΕΑΔΥ με 1.412 νέες συντάξεις, ενώ στην πληρωμή συμπεριλαμβάνονται και νέες συντάξεις δημοτικών υπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων, πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟ κ.α.
Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν και τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται ανάλογα με το πότε υπέβαλαν την αίτησή τους.

Από τον Γενάρη μέχρι και τον Νοέμβρη του 2018 απονεμήθηκαν 57.728 νέες επικουρικές, με αποτέλεσμα ο όγκος των ληξιπρόθεσμων να έχει απομειωθεί στις 78.848 εκκρεμείς αιτήσεις τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 112983 τον Νοέμβριο του 2017.
Παράλληλα, από σήμερα έως και την επόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου πληρώνονται σταδιακά περίπου 2.000 εφάπαξ βοηθήματα σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Το ΕΤΕΑΕΠ βάζει στο φουλ τις μηχανές για να ολοκληρώσει τις πληρωμές του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά εντάλματα, δηλ. περίπου τα 1.000 αφορούν σε συνταξιούχους ναυτικούς του ΝΑΤ, αξιωματικούς και μέλη κατώτερων πληρωμάτων.
Πρόκειται για πρώην αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού που ασφαλίζονταν για πρόνοια από ΤΠΑΕΝ και για μέλη κατώτερων πληρωμάτων του ΤΠΚΠΕΝ. Οι μεν πρώτοι δικαιούνται μέσο εφάπαξ 11.000 ευρώ ενώ οι δεύτεροι 5.800 ευρώ. Ακολούθως η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα των επικείμενων πληρωμών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι του πρώην ΤΠΔΥ. Ένα τμήμα από τα 2.000 εντάλματα αφορούν σε πρώην δημοτικούς υπαλλήλους που ασφαλίζονταν στο πρ. ΤΠΔΚΥ και δικαιούνται μέσο εφάπαξ 22.300 ευρώ.

Στα χριστουγεννιάτικα εντάλματα συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι δικαιούχοι πρώην υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν για πρόνοια όπως επίσης μηχανικοί και υγειονομικοί. Το πρώτο 10μηνο του 2018 απονεμήθηκαν πάνω από 30.000 εφάπαξ.
Το εφάπαξ βοήθημα είναι ακατάσχετο έως το 50% του ύψους του. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν κάποιος χρωστά στο Δημόσιο το εφάπαξ του δεν μπορεί να κατασχεθεί σε ποσοστό πάνω από 50%. Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται περίπου 3- 4 εργάσιμες μέρες μετά την έκδοση του εντάλματος μέχρι να δουν στους λογαριασμούς τους το ποσό εφάπαξ που έχει πιστωθεί.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.