Quantcast
Μόλις στα 12 ευρώ το ΕΚΑΣ το 2019 - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια - enikonomia.gr
share

Μόλις στα 12 ευρώ το ΕΚΑΣ το 2019 – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

δημοσιεύτηκε:

Σε εφαρμογή μπαίνει η ρύθμιση του περασμένου Ιουνίου για το ΕΚΑΣ του 2019, το οποίο διαμορφώνεται στα 12 ευρώ τον μήνα για όλους όσοι το δικαιούνται. Τα κριτήρια- εισοδηματικά και λοιπά- παραμένουν τα ίδια ακριβώς όπως είχαν διαμορφωθεί για το 2018 και το μόνο που αλλάζει είναι το δικαιούμενο ποσό, το οποίο πέφτει στα 12 ευρώ τον μήνα από 35 ευρώ φέτος.

Η σχετική ΚΥΑ είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, καθώς εντασσόταν στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης και μπαίνει τώρα σε εφαρμογή. ΕΚΑΣ φέτος δικαιούνται όσοι πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια:
– Είναι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση ή είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από την 12η Μαΐου 2016.
– Έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω καθώς και για τα παιδιά που λαμβάνουν τη σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας εντός του 2019 το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους μήνα.
– Έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως 7.720 ευρώ.
– Έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 8.884 ευρώ
– Έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 11.000 ευρώ.
– Έχουν συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 έως 643 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω που στερούνται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ 2019 που έχει απολεσθεί.
Επίσης, απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλοι όσοι στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ μέχρι την τελική κατάργησή του.
Σε περιπτώσεις συζύγων – συνταξιούχων που και οι δύο στερούνται πλήρως την παροχή του ΕΚΑΣ χορηγείται έκτακτη μηνιαία ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, ισόποση με την παροχή του ΕΚΑΣ του 2019 που έχει απολεσθεί.

Πηγή πληροφοριών: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.