Quantcast
"Παγίδες" τεκμηρίων και στις φετινές δηλώσεις - Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρους - enikonomia.gr
share

“Παγίδες” τεκμηρίων και στις φετινές δηλώσεις – Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρους

δημοσιεύτηκε:

Παγίδες υπερφορολόγησης κρύβουν και φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για εκατομμύρια φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Εξαιτίας των τεκμηρίων, οι φορολογούμενοι αυτοί θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν πολύ υψηλά τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα, μεγαλύτερα από τα πραγματικά αποκτηθέντα και θα υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις.

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2018, η ΑΑΔΕ θα προσδιορίσει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος με βάση το σύστημα των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, αθροίζοντας τα ακόλουθα ποσά:

1. Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο ή για κάθε έγγαμο ή έγγαμη που υποβάλλει δήλωση χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους με κοινή δήλωση. Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω κι ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.α.

2. Τα τεκμήρια διαβίωσης ή αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των τεκμηρίων διαβίωσης κάθε φορολογούμενου λαμβάνονται, ειδικότερα υπόψη:

– Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο διαβίωσης για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
-μέχρι και 80 τ.μ.κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
-από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
– από 201 έως και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας ισχύει η “αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης” 40 ευρώ ανά τ.μ. ανεξαρτήτως από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Όλα τα παραπάνω προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ ανά τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ.

β) Τα επιβατικά ΙΧ. Το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται ως εξής:
– Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. σε 4.000 ευρώ
– Για αυτοκίνητα από 1.200 μέχρι και 2.000 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά
– Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά
– Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.
Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το πρώτο έτος κυκλοφορίας του στην Ελλάδα κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για διάστημα πάνω από 10 έτη.

γ) Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης
δ) Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό
ε) Τα σκάφη αναψυχής με τα τεκμήρια να πηγαίνουν κλιμακωτά.

3. Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Θεωρούνται οι δαπάνες για την αποπεράτωση οικοδομών, την απόκτηση ακινήτων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων, εντόκων του Δημοσίου, αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών αναψυχής, την αγορά κινητών αντικειμένων καθαρής αξίας άνω των 10.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, την αγορά ή τη σύσταση επιχειρήσεων, τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, τη χορήγηση δανείων, τις δωρεές χρηματικών ποσών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.