Quantcast
Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις χηρείας - enikonomia.gr
share

Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις χηρείας

δημοσιεύτηκε:

Αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας πιθανότατα με ρήτρα ανεργίας για όσους δικαιούχους δεν πληρούν το όριο των 55 ετών εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται ρύθμιση που θα πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τον Μάιο, καθώς τότε προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά ο μηχανισμός του νόμου Κατρούγκαλου. Προσοχή, το καινούριο σύστημα με το όριο των 55 ετών αφορά μόνο σε νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Η ρύθμιση για τις νέες συντάξεις χηρείας η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαμβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγμή του θανάτου δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσμενούς μέτρου μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
Την πρόθεση του υπουργείου να αντιμετωπιστεί το θέμα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος λέγοντας πως “θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του μέτρου”.

Δυνητικά το μέτρο θα αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές. Υπενθυμίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε για πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου και μετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη δια βίου. Όσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδαστές και σε κάθε περίπτωση για μια τριετία τουλάχιστον.
Αντίθετα όσοι χήρες/ οι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα ή σπουδαστές δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας μια τριετία. Μετά την τριετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν θα γίνουν 67 ετών. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρους ή χήρες που ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και αυτοί θα δικαιούνται τη σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67.

Με πληροφορίες από Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.