Quantcast
Ο ΕΦΚΑ απέσυρε ειδοποιητήρια εισφορών του Ιανουαρίου με λάθη - enikonomia.gr
share

Ο ΕΦΚΑ απέσυρε ειδοποιητήρια εισφορών του Ιανουαρίου με λάθη

δημοσιεύτηκε:

Στην απόσυρση ειδοποιητηρίων εισφορών Ιανουαρίου 47.034 μη μισθωτών με παράλληλη ασφάλιση προχώρησε η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν «φουσκωμένα» λόγω εκ παραδρομής λανθασμένης παραδοχής του μηχανογραφικού συστήματος.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΦΚΑ αναφέρει ότι η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως και έγιναν μία σειρά ενεργειών για αποκατάστασή της.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμά του στους παραπάνω ασφαλισμένους, ο ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι «επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης μέσω πάγιας εντολής – λόγω προθεσμιών που τίθενται από το Διατραπεζικό Σύστημα – σας ενημερώνουμε ότι θα εμφανιστούν στον Τραπεζικό σας Λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση, του ποσού εισφοράς».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

H Διοίκηση του ΕΦΚΑ με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στον υπολογισμό εισφορών Ιανουαρίου 2019 διευκρινίζει τα εξής:

Κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών Μη Μισθωτών Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης.

Το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο Μηχανογραφικό Σύστημα.

Ως συνέπεια, 47.034 ασφαλισμένοι αντιμετωπίστηκαν ως ενεργοί ασφαλισμένοι μη έχοντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισφοροδοτήθηκαν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί (εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αποδοχές) δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα (ή θα ήταν υπόχρεοι καταβολής 10 € ανεργίας) ή θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία.

Η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως και έγιναν οι πιο κάτω ενέργειες άμεσα προς αποκατάσταση:

α. Εντοπισμός της αστοχίας παραδοχών της ΗΔΙΚΑ.

β. Υπολογισμός του πλήθους που επηρεάστηκε (47.034).

γ. Αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

δ. Αναρτήθηκε μήνυμα στη μερίδα των ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

ε. Εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους με το οποίο ενημερώθηκαν ότι:

«Αγαπητέ ασφαλισμένε,

το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου 2019 που είχε αναρτηθεί στη μερίδα σου, προσωρινά έχει ανακληθεί διότι διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα εισοδήματά σου από μισθωτές υπηρεσίες. Ήδη διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.

Στο ενδιάμεσο διάστημα οι εισφορές Ιανουαρίου 2019 δε θα είναι απαιτητές για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας κλπ.»

στ. Αντιμετωπίστηκαν 123 περιπτώσεις παγίων εντολών και εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα ενημέρωσης.

«Αγαπητέ ασφαλισμένε,

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει η εισφορά Ιανουαρίου 2019 προσωρινά έχει ανακληθεί.

Επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης μέσω πάγιας εντολής – λόγω προθεσμιών που τίθενται από το Διατραπεζικό Σύστημα – σας ενημερώνουμε ότι θα εμφανιστούν στον Τραπεζικό σας Λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση, του ποσού εισφοράς.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση»

ζ. Επιβεβαιώθηκαν οι ορθές παραδοχές στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να αναρτηθούν εκ νέου οι ορθές εισφορές με την έκδοση Φεβρουαρίου.

η. Εστάλη απάντηση στην Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.