Quantcast
Οι ρυθμίσεις για όσους μένουν εκτός του νέου νόμου Κατσέλη - Τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες - enikonomia.gr
share

Οι ρυθμίσεις για όσους μένουν εκτός του νέου νόμου Κατσέλη – Τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες

δημοσιεύτηκε:

“Αλά καρτ” ρυθμίσεις βάζουν μπροστά οι τράπεζες, με στόχο να επαναφέρουν κόκκινα δάνεια ύψους 12-15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021 στην “πράσινη περιοχή” και για να το πετύχουν προσφέρουν λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του κάθε δανειολήπτη.

Οι ρυθμίσεις αυτές απευθύνονται σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περισσότερους από 75.000- 80.000 οφειλέτες, δηλ. σε νοικοκυριά, σε πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στις νέες ευνοϊκές πρόνοιες του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους από τον πλειστηριασμό.
Το 80% των ρυθμίσεων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες είναι μακροπρόθεσμες, έχουν δηλ. διάρκεια μέχρι την αποπληρωμή του δανείου.
Λαμβάνοντας υπόψη και τη μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις προσφέρουν δέσμη λύσεων, που εφαρμόζονται και συνδυαστικά, όπως για παράδειγμα:

– Μείωση του επιτοκίου ή του περιθωρίου
– Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, που είναι σε συνάρτηση με την ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή
– “Σπάσιμο” της οφειλής σε δύο μέρη. Η ρύθμιση είναι γνωστή ως “split balance”, το δάνειο σπάει στα δύο. Το ένα τμήμα ο δανειολήπτης το αποπληρώνει κανονικά. Το δεύτερο τμήμα “παγώνει” και τακτοποιείται μεταγενέστερα.
– “Κούρεμα” δηλ. ένα ποσοστό του δανείου… σβήνει και δεν υφίσταται ως οφειλή, ώστε ο δανειολήπτης να είναι σε θέση να εξυπηρετεί κανονικά το υπόλοιπο ποσό.

Επιπλέον για τα επιχειρηματικά δάνεια στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις συγκαταλέγονται λύσεις όπως:

– Λειτουργική αναδιάρθρωση της επιχείρησης ώστε να καταστεί βιώσιμη και ικανή για την ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών της. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνονται ενέργειες όπως η αλλαγή διοίκησης, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, ο περιορισμός του κόστους, ο εταιρικός μετασχηματισμός, η ανανέωση πιστωτικών ορίων ακόμη και η παροχή νέων δανείων.
– Συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο. Στη ρύθμιση αυτή ένα τμήμα του δανείου μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο, ώστε το ύψος της εναπομένουσας οφειλής να μπορεί να εξυπηρετηθεί ομαλά.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο στόχος είναι το 50%- 60% των δανείων που ρυθμίζεται μακροπρόθεσμα να καταστεί και πάλι ενήμερο μέχρι την πλήρη εξόφλησή του.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.