Quantcast
Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα - enikonomia.gr
share

Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα

δημοσιεύτηκε:

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ανοίγει “παράθυρο” για έξοδο στη σύνταξη μέχρι και δύο χρόνια νωρίτερα για χιλιάδες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που αποχωρούν με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης στο πρ. ΙΚΑ. Από το νέο παράθυρο ωφελούνται και ασφαλισμένοι 60-62 ετών που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή απορρίφθηκε λόγω ορίου ηλικίας.

Με τη νέα ερμηνεία μπορούν τώρα να επανέλθουν με καινούρια αίτηση και να λάβουν σύνταξη. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση που… ψαλιδίζει μέχρι και 24 μήνες τα όρια ηλικίας αφορά κατά κύριο λόγο δύο βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ- ΕΦΚΑ που “κλειδώνουν” τώρα σύνταξη εξπρές:

1. Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλ. 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρ. ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62 έτη.
2. Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.
Ειδικότερα, με την ερμηνευτική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας για το οποίο ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά τη “διαβιβάζει” σε άλλο πρώην Ταμείο επειδή δεν πληρούνται σε αυτόν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι το 60ο και όχι το 62ο. Προϋπόθεση βέβαια για την έξοδο, είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν και χρόνο ασφάλισης πρ. ΙΚΑ ώστε να θεμελιώσουν με τις ειδικές διατάξεις του πρώην Ταμείου μισθωτών. Οι νέες οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από 13 Μαΐου 2016 και μετά καθώς και όσα είναι σε εκκρεμότητα. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, όσα αιτήματα συνταξιοδότησης έχουν απορριφθεί για τον λόγο αυτό του ηλικιακού ορίου θα επανεξετασθούν, εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους. Η καταβολή της σύνταξης θα αρχίζει από την ημερομηνία της νέας αίτησης.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.