Quantcast
120 δόσεις: Πόσοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους στα Ταμεία - Η 'ακτινογραφία" των οφειλετών - enikonomia.gr
share

120 δόσεις: Πόσοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους στα Ταμεία – Η ‘ακτινογραφία” των οφειλετών

δημοσιεύτηκε:

Το μισό δισ. ευρώ προσεγγίζουν ήδη τα ρυθμισμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέσω του νέου σχήματος των 120 δόσεων. Σε δύο εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν ήδη οριστικά ρυθμίσει πάνω από 22.600 οφειλέτες κάθε είδους, ενώ έχουν αιτηθεί τον προσδιορισμό και επανυπολογισμό των οφειλών τους 48.700 μη μισθωτοί. Εκτός από τους μη μισθωτούς έχουν ρυθμίσει απευθείας στο ΚΕΑΟ 11.300 εργοδότες, όπως και 500 με αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από 60.000 οφειλέτες έχουν ήδη κάνει χρήση του νέου σχήματος ρύθμισης προς τα Ταμεία.

Μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι είχαν υποβάλει οριστική αίτηση στον ΕΦΚΑ για προσδιορισμό- επανυπολογισμό οφειλών 48.700 ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ, αγρότες του πρ. ΟΓΑ και αυτοαπασχολούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ εκ των οποίων οι 11.000 έχουν ήδη ρυθμίσει στο ΚΕΑΟ τις νέες επανυπολογισμένες οφειλές τους.
Από όλους τους μη μισθωτούς που έχουν υποβάλει αίτηση στον ΕΦΚΑ, οι 2.500 δηλώνουν ότι εκκρεμεί αίτηση συνταξιοδότησης, ανήκουν δηλ. στους “εγκλωβισμένους” ασφαλισμένους που απεγκλωβίζονται με τη ρύθμιση και θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται και οφειλές του πρώην ΕΤΑΑ για μηχανικούς του ΤΣΜΕΔΕ, υγειονομικούς του ΤΣΑΥ και δικηγόρους του ΤΑΝ.
Ορισμένοι εργοδότες έχουν προχωρήσει στην εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής, ώστε να καρπωθούν τη διαγραφή των προσαυξήσεων και των τόκων στο 100%. Ήδη έχουν μπει στο Ταμείαο πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Οι επισκέπτες στις ψηφιακές εφαρμογές της ρύθμισης έχουν ξεπεράσει τους 280.000. Σε συγκεκριμένο παράδειγμα ασφαλισμένου με χρέος 78.000 ευρώ, ο οποίος λόγω χρεών αδυνατούσε να βγει στη σύνταξη, αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. Όπως είπε με την ένταξη στη ρύθμιση το χρέος μειώθηκε στα 17.000 ευρώ και θα λάβει σύνταξη 600 ευρώ ενώ η δόση για την εξόφληση του χρέους του θα είναι της τάξεως των 160 ευρώ τον μήνα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.