Quantcast
Πακέτο μέτρων με λιγότερους φόρους για τα ακίνητα - Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες και την κτηματαγορά - enikonomia.gr
share

Πακέτο μέτρων με λιγότερους φόρους για τα ακίνητα – Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες και την κτηματαγορά

δημοσιεύτηκε:

Επιχείρηση στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς και φορολογικές ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση με πέντε μέτρα.

Το σχέδιο φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων και αναστήλωσης της οικοδομής η οποία έχει “ζεσταθεί” τους τελευταίους μήνες λόγω του φαινομένου της Airbnb και Golden Visa στηρίζεται σε πέντε μέτρα:

Αναστολή για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24% με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου.

Πάγωμα για μια τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η πρακτική των αλλεπάλληλων αναστολών του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο παρά πέντε της εκπνοής της προηγούμενης παράτασης αίρεται κι έτσι εκλείπει ακόμη ένας παράγοντας αβεβαιότητας.

Έκπτωση φόρου ίση με το 40%- 50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, αν ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν σε φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας. Κλειδί για την τελική διαμόρφωση της ελάφρυνσης για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις οποίες θα κληθεί να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Βελτιώσεις στον θεσμό της Golden Visa. Σήμερα παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.