Quantcast
Επιχείρηση "Άτλας": Πώς θα ξεμπλοκάρει η απονομή των εκκρεμών συντάξεων - enikonomia.gr
share

Επιχείρηση “Άτλας”: Πώς θα ξεμπλοκάρει η απονομή των εκκρεμών συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται η ψηφιακή σύνταξη Άτλας σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στην καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων που φτάνει και τα τρία χρόνια.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι εντός διετίας, δηλ. έως τον Ιούνιο του 2021 πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν ήδη θα προχωρήσει με δύο ταχύτητες, καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία Άτλας τον ερχόμενο Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία όμως θα επιταχυνθεί.
Την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες. Κομβικό ρόλο θα παίξει ο Άτλας που θα τεθεί και πάλι σε ισχύ.
Ειδικότερα με το Άτλας:

– Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
– Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας έτσι τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού βίου
– Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
– Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.
Την ίδια ώρα αυξήσεις και αναδρομικά με ποσά από 179 ευρώ έως και 561 ευρώ τον μήνα έρχονται από τον Οκτώβριο και μετά για 57.522 συντάξεις χηρείας, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται άλλες 20.000 τουλάχιστον προσωρινές συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.