Quantcast
Τρία σενάρια για τις αυξήσεις στις συντάξεις - Ποιους αφορούν - enikonomia.gr
share

Τρία σενάρια για τις αυξήσεις στις συντάξεις – Ποιους αφορούν

δημοσιεύτηκε:

Τρία σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τις αυξήσεις στις νέες συντάξεις προκειμένου να διορθωθούν αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου. Και τα τρία οδηγούν σε υψηλότερες νέες συντάξεις που θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους εργαζόμενους για την παραμονή στην ασφάλιση περισσότερα χρόνια με πλήρη απασχόληση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, με στόχο το νέο σύστημα υπολογισμού να εφαρμοστεί από το νέο έτος.

Τα τρία σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

1. Να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και μετά κατά 5%, 8% ή 10%.
2. Να αλλάξουν μεν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και πάνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη, λόγω παραμονής τους στην εργασία. Σε αυτή την περίπτωση, τα οφέλη περιορίζονται κατεξοχήν για όσους ξεπερνούν τα 35 έτη ασφάλισης και ενδέχεται σε αυτά τα χρόνια η αύξηση των συντελεστών να αποβεί μεγαλύτερη του 10%. Οι αυξήσεις των συντάξεων εκτιμώνται έως και 50 ευρώ, κατά μέσο όρο, για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη και μισθούς από 1.200 έως και 1.500 ευρώ, ενώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη και μισθούς 1.800 ευρώ η αύξηση ενδέχεται να φτάσει έως και 80 με 85 ευρώ κατά μέσο όρο.

3. Να αυξηθεί κλιμακωτά η εθνική σύνταξη χωρίς να αλλάξει η ανταποδοτική.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.