Quantcast
Τελευταία ευκαιρία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο - Πότε θα "ενεργοποιηθούν" τα πρόστιμα, τι θα γίνει με τις παρατάσεις - enikonomia.gr
share

Τελευταία ευκαιρία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο – Πότε θα “ενεργοποιηθούν” τα πρόστιμα, τι θα γίνει με τις παρατάσεις

δημοσιεύτηκε:

Τελευταία ευκαιρία για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Ο σχεδιασμός- κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι μην δοθούν άλλες παρατάσεις. Ωστόσο, έως τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες. Από εκεί και πέρα όμως, “θα σφίξουν τα λουριά”.

Οι περιοχές έχουν πλέον ομαδοποιηθεί και οι προθεσμίες για τη συλλογή δηλώσεων λήγουν τυπικά σήμερα και τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Ήδη έκλεισαν τα Δωδεκάνησα, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί άλλη παράταση αφού η συλλογή των δηλώσεων έφτασε στο 75%. Επιπλέον σήμερα Δευτέρα λήγουν οι προθεσμίες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα και σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Κορινθίας. Οι προθεσμίες στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν δοθεί με υπουργική απόφαση. Σε αυτές τις περιοχές όπου δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση, όποιες δηλώσεις κατατεθούν θα θεωρούνται εκπρόθεσμες. Τυπικά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα χρεωθούν με πρόστιμα.
Μέχρι σήμερα πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής περιέλευσής τους στο Δημόσιο.

Τα πρόστιμα

Η λήξη της προθεσμίας για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας δεν σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα δηλώσουν. Αν υποβληθούν εκπρόθεσμες δηλώσεις, αυτό σημαίνει τυπικά και πρόστιμο ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου.
Η ενεργοποίηση των προστίμων αναμένεται από τις αρχές του επόμενου έτους. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αλλάξουν (προς τα κάτω) τα ύψη των προστίμων τα οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά ανάλογα με τον χρόνο που καθυστερεί ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με μελετητές μια λύση για να “ξεμπλοκάρει” το σύστημα θα ήταν να οριστικοποιηθεί η τελική λύση εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων , χωρίς νέες παρατάσεις, έστω όπου υπάρχει μικρό ποσοστό δηλώσεων με μικρές παρατάσεις. Να υπάρξει όπως λένε ασφαλής εκτίμηση για την τελική προθεσμία.

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.