Quantcast
Ενστάσεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων: Πότε και πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αντίρρησης - enikonomia.gr
share

Ενστάσεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων: Πότε και πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις αντίρρησης

δημοσιεύτηκε:

Αιτήσεις από τις 15 Οκτωβρίου στον ΕΦΚΑ θα μπορούν να κάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι που διαφωνούν με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς τα ποσά που αναρτήθηκαν δείχνουν κρυφές μειώσεις πάνω από 350 ευρώ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν από εκατοντάδες χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους που άρχισαν να βλέπουν τις επανυπολογισμένες συντάξεις τους στα νέα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.
Τα ενημερωτικά των μηνιαίων συντάξεων για το 2019, που αναρτά από χθες ο ΕΦΚΑ δείχνουν στην αριστερή στήλη την παλιά σύνταξη (ως το 2018) και στη δεξιά στήλη τη νέα σύνταξη που προέκυψε με τον επανυπολογισμό από 1ης/1/2019.

Η παλιά σύνταξη ήταν με ένα ενιαίο ποσό, ενώ η νέα σύνταξη αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.

Η εθνική σύνταξη και η ανταποδοτική σύνταξη είναι μικρότερες για περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν μειώσεις με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι μειώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται, πλην όμως έχουν αποτυπωθεί στα ενημερωτικά σημειώματα, ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι οι συνταξιούχοι για το νέο μίγμα της σύνταξής τους καθώς η παλιά τους σύνταξη δεν υφίσταται από 1ης/1/2019.

Ο λόγος που οι μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν είναι γιατί οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ποσό που θα τους κοβόταν ως ποσό «προσωπικής διαφοράς».

Η προσωπική διαφορά προκύπτει με την αφαίρεση της νέας σύνταξης πριν το φόρο από την παλιά σύνταξη πριν το φόρο.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει να μειωθούν από το 2019 οι συντάξεις ως 18%, με ψαλίδισμα στην προσωπική διαφορά, αλλά εν όψει εκλογών πέρασε διάταξη για διατήρηση της προσωπικής διαφοράς ως το 2022.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που ως το 2018 είχε σύνταξη προ φόρου στα 1.100 ευρώ ενώ από 1ης/1/2019 με τον επανυπολογισμό παίρνει εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ανταποδοτική 466 ευρώ, έχει νέα σύνταξη 850 ευρώ (384+466=850) και η μείωση από την παλιά σύνταξη είναι 250 ευρώ (1.100-850-250). Τα 250 ευρώ της περικοπής που έφερε ο επανυπολογισμός του νόμου 4387/2016 παραμένουν στην πληρωμή όχι όμως ως σύνταξη, αλλά ως προσωπική διαφορά, η οποία θα μικραίνει από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δίδονται αυξήσεις στις συντάξεις.

Αναρτήθηκαν ενημερωτικά συνταξιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ και για ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η ανάρτηση γινόταν μετ’ εμποδίων λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας από ενδιαφερόμενους συνταξιούχους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Νέα ενημερωτικά Ιανουαρίου 2019 θα λάβουν 1.709.707 παλαιοί συνταξιούχοι ενώ άλλοι 337.309 θα τα πάρουν στο επόμενο διάστημα διότι ο επανυπολογισμός που έγινε είχε λάθη.

Από τους 337.309 συνταξιούχους οι 256.137 θα έχουν επανυπολογισμό από μηδενική βάση γιατί ο πρώτος έγινε με ελλιπή στοιχεία, ενώ για 81.154 συνταξιούχους επανελέγχονται τα ποσά ώστε να δοθεί το συμφερότερο εφόσον στο ίδιο πρόσωπο χορηγούνταν δυο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, με ή χωρίς αναπηρικά επιδόματα. Τα ενημερωτικά για τους 337.309 δικαιούχους, θα έχουν αναρτηθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία (9/10/2019) θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις καθώς και για τις 107.160 νέες οριστικές συντάξεις που εκδόθηκαν με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016, δηλαδή είναι συντάξεις (προσωρινές και οριστικές) με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι υλοποιείται μια δέσμευση της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τους συνταξιούχους καθώς θα έχουν πλέον κάθε μήνα από 1ης/1/2019 το ενημερωτικό της σύνταξής τους. «Η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν τη σύνταξή τους χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος», δήλωσε ο υπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αδιαφορούσε προκλητικά στις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, στις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και στις ερωτήσεις της Ν.Δ. για τα ενημερωτικά των επανυπολογισμένων συντάξεων. Οπως είπε ο κ. Βρούτσης μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Νοεμβρίου 2019.


Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.