Quantcast
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοινωνικό μέρισμα - enikonomia.gr
share

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοινωνικό μέρισμα

δημοσιεύτηκε:

Στο κάδρο των πιθανών δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος έχουν μπει οι ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι ή χαμηλόμισθοι αλλά και χαμηλοσυνταξιούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού επιτελείου.

Το ποσό που θα μοιραστούν όσοι ενταχθούν τελικά στο κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που υπεβλήθη στις Βρυξέλλες το υπολογίζει στα 0,2% του ΑΕΠ, ήτοι 380 εκατ. ευρώ και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για την πορεία των εσόδων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα κινηθεί υψηλότερα.

Παρ’ όλα αυτά, οι πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν και ένα κατώτατο πιθανό όριο του υπερπλεονάσματος, τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι εισηγήσεις

Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και προφανώς ο πρωθυπουργός θα έχει τον τελικό λόγο. Γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες:

• Στους χαμηλοσυνταξιούχους.

• Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη δεύτερη κατηγορία, των κοινωνικά ασθενέστερων, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά και έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι 850 εκατ. ευρώ.​​​​​​

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.