Quantcast
"Κληρώνει" για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Πότε αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

“Κληρώνει” για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Πότε αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 “κληρώνει” για τα αναδρομικά και τις διεκδικήσεις των παλαιότερων ετών. Όπως και για ποιο διάστημα θα δοθούν στους παλιούς συνταξιούχους.

Πρόκειται για τα ποσά των διεκδικούμενων αναδρομικών που αφορούν στο διάστημα πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και ειδικότερα το κρίσιμο 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.


Εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών καθώς και νομικών τοποθετούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ για τις υποθέσεις αυτές, με βάση τις οποίες θα λάβει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της.

Την ίδια ώρα, οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων δίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια έγκυρη ενημέρωση μετά τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση που έχουν δημιουργηθεί με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Παράλληλα ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν δημιουργούν θέμα αναδρομικότητας παρά τις αντίθετες απόψεις έγκριτων νομικών και συνταξιουχικών οργανώσεων.

Η νέα σημαντική απόφαση που αναμένεται στις αρχές του 2020 αφορά στην αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Η εφετειακή απόφαση, που θα γίνει τώρα η αφορμή να κριθούν και οι επιμέρους λεπτομέρειες στην υπόθεση των αναδρομικών, είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου, καταλογίζοντας σε συνταξιούχο δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση διεκδίκησης αναδρομικών μετά τον Ιούνιο του 2015 και κατάφερε ήδη να φτάσει στο Εφετείο, εξασφαλίζοντας μάλιστα και την απόφαση σε δεύτερο βαθμό. Η πολύκροτη εφετειακή απόφαση εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Ακολούθως ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της ακριβώς επειδή ενοποιεί τον χρόνο πριν και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.