Quantcast
Φόρος εισοδήματος: Αυτές είναι οι μειώσεις το 2020 - enikonomia.gr
share

Φόρος εισοδήματος: Αυτές είναι οι μειώσεις το 2020

δημοσιεύτηκε:

To 2020 φέρνει μειώσεις στον φόρο εισοδήματος, καθώς από την 1η Ιανουαρίου αρχίζει η ισχύς των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσής τους, την οποία θα νοιώσουν στην τσέπη τους με τις δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2021 για τα εισοδήματα του 2020. Η μείωση του φόρου φθάνει τα 1.300 ευρώ ετησίως για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και είναι ακόμη μεγαλύτερη για υψηλότερα εισοδήματα, καθώς ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται στο 9% από 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και παράλληλα μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι υψηλότεροι συντελεστές.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι μειώσεις φόρου θα γίνουν αισθητές από τον Ιανουάριο, καθώς θα μειωθεί η μηνιαία παρακράτηση και θα δουν έτσι αυξήσεις των αποδοχών τους. Οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως περίπου 13 ευρώ τον μήνα για τους άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και έως περίπου 11 ευρώ για μισθωτό με ένα προστατευόμενο τέκνο. Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως περίπου 14 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έωςπερίπου 23 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 20.000 και έως 50.000 ευρώ οι μειώσεις είναι μηδενικές για όσους έχουν ένα παιδί, περίπου τρία ευρώ το μήνα για όσους έχουν δύο παιδιά και 1,5 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά.

Ωστόσο, οι μειώσεις στη φορολογία φέτος θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερες, καθώς η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα αξιοποιήσει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο υπάρξει για να μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η μείωση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2020.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 8% μεσοσταθμικά, παράλληλα με τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.