Quantcast
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μειώνει τον ΕΝΦΙΑ έως και 30% - enikonomia.gr
share

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μειώνει τον ΕΝΦΙΑ έως και 30%

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά 30% μεσοσταθμικά αλλά και των φόρων μεταβιβάσεως,γονικών παροχών, κληρονομιάς,αναμένεται να επιφέρουν οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες όλης της χώρας.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας που θα κατατεθεί έως τις 15 Ιουνίου στην Βουλή και το οποίο θα οδηγήσει σε μειώσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και ως εκ τούτου σε μειώσεις φόρων.

Πάντως, το εάν οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ 2015 μέλλει να καταδειχθεί, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει πως ο φόρος προσδιορίζεται με βάση την αξία της περιουσιακής καταστάσεως κάθε φορολογούμενου την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Σύμφωνα με το  επικρατέστερο σενάριο η  μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών κατά 20%. Στις ακριβές περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες, η μείωση θα ξεπερνάει το 30%, ενώ αντίθετα το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μικρότερο (κάτω από 20%) στις περιοχές όπου η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών είναι σχετικά μικρή.

Οι μεγαλύτερες αναπροσαρμογές θα γίνουν σε ακριβές περιοχές όπως είναι οι Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, και Γλυφάδα.

Σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλές όπως στο Κερατσίνι και τη Νίκαια τπροκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. 

Οπως όλα δείχνουν, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.