Quantcast
Φόρος εισοδήματος: Όλα τα μυστικά για την εξόφλησή του - enikonomia.gr
share

Φόρος εισοδήματος: Όλα τα μυστικά για την εξόφλησή του

δημοσιεύτηκε:

Στην πράξη εφαρμόζονται από το βράδυ της Δευτέρας τόσο η εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα όσο και η έκπτωση του 2% για εφάπαξ καταβολή φόρου μετά την ανάλογη προσαρμογή της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και του Taxisnet. Μέχρι σήμερα και ενώ είχαν ανακοινωθεί οι παρεμβάσεις, όσοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις έβλεπαν το φόρο εισοδήματος να εκκαθαρίζεται στις γνωστές τρεις δίμηνες δόσεις που έληγαν στο τέλος Ιουλίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου. Όσοι πάλι εξοφλούσαν σε μία δόση τον οφειλόμενο φόρο δεν έβλεπαν πουθενά στην προσωπική τους μερίδα στο Taxisnet την έκπτωση του 2% που είχε ενταχθεί σε νόμο. Το σήμα για την προσαρμογή των συστημάτων της ΑΑΔΕ έδωσε, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” η δημοσίευση του Ν.4706/2020 την Παρασκευή 17/07/2020 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σχετικά με την εφαρμογή της καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, καθώς και της έκπτωσης 2% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης . Για το λόγο αυτόν από τις 14:30 έως και τις 22:00 ανεστάλησαν χθες οι εφαρμογές του myTAXISnet που αφορούσαν την υποβολή των δηλώσεων, τις ρυθμίσεις οφειλών, της προσωποποιημένης πληροφόρησης και της πληρωμής με κάρτα. Μετά την προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τις 10 χθες το βράδυ όλες οι δηλώσεις που υποβάλλονται και είναι χρεωστικές θα εκκαθαρίζονται, με τον αναλογούντα φόρο να πρέπει να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις διμηνιαίες όπως εμφανίζεται στις δηλώσεις οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:
* Το ποσό της οφειλής.
* Την έκπτωση.
* Την ημερομηνία πληρωμής.
* Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%).

Αναδρομικά
Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επομένη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet. Όπως είναι φυσικό, η προσαρμογή θα είναι και αναδρομική. Οσοι δηλαδή έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους και δεν έχουν εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο θα δουν από σήμερα το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων να εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»). Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

Προκαταβολή φόρου
Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι και η μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% μέχρι και 100% για επιχειρήσεις που είχαν το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μείωση του τζίρου τους από 5% μέχρι και 35% ή και μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα εφαρμοστεί με αντίστοιχη αναδρομικότητα. Μόλις ψηφιστεί και πάρει ΦΕΚ το νομοσχέδιο με τις φορολογικές παρεμβάσεις που κατατέθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι δικαιούχοι της ελάφρυνσης θα τη δουν να αποτυπώνεται και στα εκκαθαριστικά τους.

Οφειλές
Στο μεταξύ οι αναστολές πληρωμών που ξεκίνησαν λόγω του lockdown από τα μέσα Μαρτίου οδήγησαν στη σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Απρίλιο, όταν με αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων ευεργετήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία πάτησαν φρένο τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, με τα φρέσκα «φέσια» να συγκρατούνται στα 204 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,5% σε σχέση με τα 228 εκατ. ευρώ του περασμένου Απριλίου. Ανάλογη εικόνα και στο τετράμηνο, με τους απλήρωτους φόρους στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου στα 2,286 δισ. ευρώ έναντι 2,734 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-16,58%).

Παράδειγμα

Υπολογίστε τα νέα ποσά

Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ. Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, 3 διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Έχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ. Κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ. Συνεπώς, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») θα εμφανίζεται:

* ότι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50€ έχουν εξοφληθεί,
* για την τρίτη δόση η διαφορά: 3×112,50€ = 337,50€ – 300 = 37,50€ ευρώ,
* από την τέταρτη δόση και μετά, το ποσό προς καταβολή θα είναι 112,50€ κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής: 900 – 2% = 882 ευρώ. Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300€, που έχει ήδη καταβάλει, και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.