Quantcast
Κορονοϊός: 120 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας - Πότε θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: 120 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας – Πότε θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Το τσουνάμι ιδιωτικού χρέους που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, το οποίο αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια της ανάκαμψης της οικονομίας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο με την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης 120 δόσεων. Στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις τις φορολογικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η καταβολή της δόσης Νοεμβρίου και να μετατίθεται για το τέλος Απριλίου. Αν και οι οριστικές αποφάσεις τοποθετούνται στα τέλη του προσεχούς Φεβρουαρίου, στο οικονοµικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η ρύθµιση των οφειλών σε έως 24 δόσεις, που θα «τρέξει» από τον Απρίλιο του 2021, δεν αρκεί για να αντιµετωπιστεί το βάρος των υποχρεώσεων που τελούν σε αναστολή. Οι φορολογούµενοι, εκτός από τα συσσωρευµένα χρέη της πανδηµίας, θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν και φόρους που «πάγωσαν» και παρατάθηκαν, αλλά θα συµπέσουν χρονικά µε όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Θα είναι δύσκολο και να αποπληρώσουν σε έως 24 δόσεις χρέη περίπου 10-12 µηνών, αλλά και να αποπληρώνουν εµπρόθεσµα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους από τον Απρίλιο και µετά. Ο κίνδυνος να αρχίσουν να «σκάνε» οι οφειλές στην εφορία και να προστίθενται στη δεξαµενή των 106 δισ. ευρώ, πυροδοτώντας ένα νέο γαϊτανάκι χρέους, ελλοχεύει και κάνει τους επιτελείς της οδού Νίκης να προσανατολίζονται στην επανενεργοποίηση της ρύθµισης των 120 δόσεων.

Αναστολές
Αναλυτικότερα, σε περίπου 5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αναστολές πληρωµής φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών και δεν είναι απίθανο να αυξηθούν περαιτέρω, εάν ληφθούν αποφάσεις για νέο «πάγωµά» τους. Παράλληλα, τραπεζικά δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωµής, µε το πρόγραµµα «Γέφυρα» να στηρίζει για εννέα µήνες περίπου 160.000 δανειολήπτες που εντάχθηκαν σε αυτό. Σηµειώνεται ότι αυτή τη στιγµή οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του Νοεµβρίου, µε εξαίρεση τον ΦΠΑ, ισχύουν κανονικά. ∆ηλαδή, εάν δεν έχουν ρυθµιστεί σε 12 ή 24 δόσεις, ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήµατος θα πρέπει να πληρωθούν µέχρι αύριο, ∆ευτέρα 30 Νοεµβρίου, ενώ µέχρι το τέλος ∆εκεµβρίου θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Το πρόβληµα αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού στο πόρισµά της για τον Μηχανισµό Επαγρύπνησης υπογραµµίζει µε έµφαση µια τριπλή εκρηκτική αύξηση του συνολικού χρέους της χώρας -δηµόσιου και ιδιωτικού- περί το 330% του AEΠ ή τα 600 δισ. ευρώ το 2020, από το 290% του AEΠ ή τα περίπου 520 δισ. ευρώ το 2019. Oι παραπάνω υπολογισµοί αφορούν το δηµόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τράπεζες και κράτος, αλλά και την επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, η οποία προέρχεται κυρίως από τον τουρισµό.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.