Quantcast
Παροχή οχήματος σε εργαζόμενο: Πότε συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα - Γράφει η Σοφία Γκλιάτη - enikonomia.gr
share

Παροχή οχήματος σε εργαζόμενο: Πότε συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα – Γράφει η Σοφία Γκλιάτη

δημοσιεύτηκε:

Η παραχώρηση ενός οχήματος προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο ή συγγενικά πρόσωπα αυτών για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους, αποτελεί παροχή σε είδος για τον φορολογούμενο αυτόν.

Της φοροτεχνικού Σοφίας Γκλιάτη

Η παροχή σε είδος συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημά του, εφόσον η αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300,00 ευρώ και μόνο για το υπερβάλλον ποσό. Η αξία της παραχώρησης, από 01/01/2020 και έπειτα, θα υπολογίζεται με βάση μια προοδευτική κλίμακα, ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος.

Εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν ΛΤΠΦ έως τα 17.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη αντιμετώπιση έχουν τα παραχωρούμενα οχήματα με μηδενικούς ή χαμηλούς ρύπους έως 50 g CO2/Km και με ΛΤΠΦ έως 40.000 ευρώ, καθώς γι’ αυτά, η αξία της παραχώρησης θα υπολογιστεί μόνο στην υπερβαίνουσα των 40.000 ευρώ αξία της ΛΤΠΦ.


Με τις ανωτέρω αλλαγές επιδιώκεται ο εξορθολογισμός του τρόπου υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος από την παραχώρηση ενός οχήματος προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο ή συγγενικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο στο πραγματικό όφελος που λαμβάνει σε ετήσια βάση ο φορολογούμενος από τη χρήση του οχήματος, χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνεται υπέρμετρα από την παραχώρηση της χρήσης αυτού.
Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.



Η ανωτέρω αξία μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής:
i) 0-2 έτη καμία μείωση.
ii) 3-5 έτη μείωση δέκα τοις εκατό (10%).
iii) 6-9 έτη μείωση είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).
iv) Από 10 έτη και μετά μείωση πενήντα τοις εκατό (50%).
Σημείωση: Η ΛΤΠΦ αναγράφεται στη «Βεβαίωση Ανώτατης προτεινόμενης Λιανικής Τιμής προ Φόρων», η οποία χορηγείται από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς οχημάτων, και είναι αυτή που προκύπτει σύμφωνα με τους υποβαλλόμενους τιμοκαταλόγους στην Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή. Σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσης της βεβαίωσης, η ΛΤΠΦ λαμβάνεται από την αναγραφόμενη στα οικεία παραστατικά πώλησης αξία(χωρίς να υπολογίζεται ο Φ.Π.Α., το τέλους ταξινόμησης, καθώς και τυχόν χορηγηθείσες εκπτώσεις).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.