Quantcast
Αναδρομικά: Σήμερα η πρώτη μεγάλη "μάχη" στο Ελεγκτικό Συνέδριο - Οι διεκδικήσεις 2 εκατ. συνταξιούχων - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Σήμερα η πρώτη μεγάλη “μάχη” στο Ελεγκτικό Συνέδριο – Οι διεκδικήσεις 2 εκατ. συνταξιούχων

δημοσιεύτηκε:

Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες διεκδικήσεις αναδρομικών από χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε, καθώς σήμερα αναμένεται να δοθεί η πρώτη μεγάλη μάχη στο ελεγκτικό συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η σημερινή υγειονομική κρίση αλλά και η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω Covid-19 θα αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μερικά από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει το δημόσιο και στα δύο δικαστικά μέτωπα, προκειμένου να αποκρούσει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Σήμερα εκδικάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η αίτηση των συνταξιούχων του Δημοσίου για δώρα και επικουρικές συντάξεις. Οι διεκδικήσεις για τις επικουρικές συντάξεις αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων που ελάμβανε επικουρική σύνταξη το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, ενώ το σκέλος των δώρων αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων που είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.
Όπως εκτιμούν νομικοί στο enikonomia.gr, οι ομαδικές αιτήσεις συνταξιούχων του Δημοσίου ξεπερνούν τις 65.000. Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενη δικαίωση το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να βάλει ξανά βαθιά το χέρι στην… τσέπη. Με τις προσφυγές τους οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στρέφονται κατά του υπερταμείου ασφάλισης και του Δημοσίου και ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν την χρονική περίοδο από το 2011 έως το 2020. Στην ουσία απαιτούν να τους καταβληθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, αλλά και 4387 του 2016, ενώ παράλληλα αιτούνται να τους επιστραφούν τα δώρα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Αύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για δώρα και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο, σε αυτή τη δικαστική διαμάχη η ατζέντα των αιτημάτων περιλαμβάνει και αυτούς που δεν άσκησαν αγωγές. Κι αυτό, γιατί οι οργανώσεις ζητούν σε όσους πληρώθηκαν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές συντάξεων και δώρων.
Τα αναδρομικά που διεκδικούνται από τους συνταξιούχους αφορούν σε πάνω από 2 εκατομμύρια απόμαχους της δουλειάς, αγγίζουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και κυμαίνονται από 600 ευρώ ως και 3.300 ευρώ. Ενδεικτικά, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 1.100 έως 2.900 ευρώ, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ από 600 έως 1.880 ευρώ και οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ από 900 έως 3.290 ευρώ. Τέλος, τα αναδρομικά που διεκδικούν απόμαχοι του ΝΑΤ μπορεί να φτάσουν έως και 2.350 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.