Quantcast
ΥΠΟΙΚ: Στο τραπέζι η αύξηση του ορίου στον ακατάσχετο λογαριασμό - Τι εξετάζεται για τη φορολοταρία - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ: Στο τραπέζι η αύξηση του ορίου στον ακατάσχετο λογαριασμό – Τι εξετάζεται για τη φορολοταρία

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να είναι εκ νέου η αύξηση του ορίου στον ακατάσχετο λογαριασμό και το λίφτινγκ στη φορολοταρία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία” .
Αναλυτικά:
1.Αύξηση του ορίου στον ακατάσχετο λογαριασμό
Την αύξηση του ορίου ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη σκέφτεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το μέτρο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη , οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Το όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συντελεστές από 3 έως 4,5. Με την έναρξη της διαδικασίας το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 και το ποσό που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο που θα ισχύσει για έναν μήνα. Στην συνέχεια για όσο είναι συνεπείς στη ρύθμιση θα εφαρμόζονται μεγαλύτεροι συντελεστές που θα αυξάνουν σταδιακά το ύψος του ακατάσχετου ορίου με ανώτατο συντελεστή το 4,5.Σημειώνεται ότι στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων το ακατάσχετο θα αυξάνεται κάθε μήνα.Το μέτρο εκτιμάται ότι θα συνδυαστεί με τη συνολική ρύθμιση των χρεών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού που προβλέπει την αποπληρωμή τους έως και 240 δόσεις προς το Δημόσιο.Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το ενδεχόμενο το ακατάσχετο να μην αυξάνεται ανά μήνα αλλά κάθε 5 ή 6 μήνες ανάλογα με τη συνέπεια του οφειλέτη.
2.Φορολοταρία
Την αναβίωση του σεναρίου για την πλήρη αναμόρφωση της φορολοταρίας σκέφτεται να επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν επιπλέον κίνητρα για χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σήμερα η φορολοταρία κληρώνει κάθε μήνα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς, ωστόσο εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μέτρο. Συγκεκριμένα εξετάζεται να υπάρχει ένας νικητής (ενδεχομένως και περισσότεροι) της φορολοταρίας με έπαθλο ποσά που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα όπως για παράδειγμα κομμωτήρια, συνεργεία γυμναστήρια αλλά και δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Παράλληλα στη φορολοταρία θα υπάρχουν και κληρώσεις ακινήτων τα οποία θα προέρχονται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.