Quantcast
ΕΝΦΙΑ 2021: Αυτά είναι τα ακίνητα που κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ 2021: Αυτά είναι τα ακίνητα που κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου

δημοσιεύτηκε:

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 αναμένεται να… χτυπήσει την πόρτα 7,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ορισμένες κατηγορίες ακινήτων κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον φόρο που φτάνει έως και 100%. Για να την εξασφαλίσουν όμως, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει σωστά τα ακίνητα στο έντυπο Ε9, καθώς με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο φόρος ακινήτων. Συγκεκριμένα, οι πέντε κατηγορίες ακινήτων για τις οποίες ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση έως και 100% είναι σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, οι εξής:
– Αποθήκες, πάρκινγκ, πισίνες: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, υπόγεια πάρκινγκ κλπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες, είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη, είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
– Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλ. δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης, ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
– Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής 0,6.
– Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας. Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας.
– Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.α.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών κτιρίων στα κτίρια αυτά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.