http://www.enikonomia.gr/my-money/252406,enfia-eftase-i-ora-ton-ekkatharistikon-poioi-tha-doun-fouskomeno-.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_252406_711d145106-a7b47f08e7a9f9cb.jpg Πώς «εξασφαλίζεται» 37 μέρες προθεσμία στην εξόφληση του φόρου... 9/22/2021 7:26:23 AM

ΕΝΦΙΑ: Έφτασε η ώρα των εκκαθαριστικών - Ποιοι θα δουν "φουσκωμένο" λογαριασμό

ΕΝΦΙΑ: Έφτασε η ώρα των εκκαθαριστικών - Ποιοι θα δουν &quot?φουσκωμένο&quot? λογαριασμό

Με 37 ημέρες προθεσμία στην αποπληρωμή και «ειδικές» ρυθμίσεις για τους πυρόπληκτους, η ανάρτηση σήμερα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. στην ιστοσελίδα myaade.gov.gr.
Κατά κανόνα τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ίδια με πέρυσι, εφόσον δεν έχει υπάρξει αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Εντούτοις, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται ο λογαριασμός να έρθει «φουσκωμένος» ή και μειωμένος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσοι είχαν πάντως δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους την περασμένη χρονιά λόγω της πανδημίας, θα διαπιστώσουν πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ο μισός σε σχέση με ότι πλήρωναν ή ότι έχουν πλήρη απαλλαγή!
Διαφοροποιήσεις όμως θα δουν και άλλα νοικοκυριά, που ακόμη και αν δεν έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, ενδέχεται να πληρώσουν είτε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσό φόρου!

Μέχρι πότε εξοφλείται ο ΕΝΦΙΑ

Πάντως και φέτος ο ΕΝΦΙΑ δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί άμεσα, αφού το υπουργείο Οικονομικών δίνει περιθώριο 37 ημερών στην εξόφλησή του!

Συγκεκριμένα, δύο δόσεις (εκείνη του τρέχοντος μήνα αλλά και αυτή του επόμενου) είναι δυνατό να καταβληθούν χωρίς προσαύξηση μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου.

Πέρα πάντως από την «διευκόλυνση» που κάνει το υπουργείο για την εξόφληση μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ως το τέλος του επόμενου μήνα, κανονικά η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε 6 ισόποσες δόσεις: «Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ… Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.»

Ποιοι θα δουν «φουσκωμένο» και ποιοι μειωμένο λογαριασμό

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, για όλους τους υπόχρεους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οπότε οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θα οφείλουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά που εκλήθησαν να καταβάλουν και πέρυσι.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να δει τον λογαριασμό του είτε μειωμένο ή ακόμη και «φουσκωμένο», χωρίς μάλιστα; να έχει μεταβληθεί η περιουσιακή του κατάσταση!

Φυσιολογικές αυξομειώσεις στον φόρο θα εντοπίσουν οπωσδήποτε εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η-1-2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που θα διαπιστώσουν διαφορές χωρίς να έχει υπάρξει αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση: Έτσι, «κουρεμένο» ΕΝΦΙΑ, έστω και ελάχιστα, θα δουν οι υπόχρεοι που λόγω προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα ενός ή περισσοτέρων ακινήτων τους θα πληρώσουν λιγότερα αφού θα εφαρμοστεί ο ανάλογος συντελεστής παλαιότητας που θα περιορίσει τον φόρο.

Αντίθετα «φουσκωμένος» θα έρθει ο λογαριασμός για εκείνους που ναι μεν διαμένουν στο … ίδιο σπίτι, αλλά ο αριθμός των τετραγωνικών… άλλαξε μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών!

«Ειδικές» ρυθμίσεις για πυρόπληκτους

Για τους πυρόπληκτους υπάρχουν «ειδικές» ρυθμίσεις. Έτσι, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο ισχύουν τα εξής:

Α. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα στους Δήμους Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Εύβοιας

→ Όπως προβλέπεται, ειδικά τα ακίνητα που ευρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απαλλάσσονται για το έτος 2021, εφόσον κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό.

Συνεπώς, ειδικά για τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές αυτές και ειδικά για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2021, δεν απαιτείται οι υπόχρεοι σε φόρο να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, διότι η απαλλαγή για το έτος αυτό στα ακίνητα των συγκεκριμένων περιοχών χορηγείται εκ του νόμου, χωρίς να εξετάζεται η ύπαρξη συγκεκριμένων βλαβών στα ακίνητα αυτά.

→ Αντιθέτως, για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ μέσω κεντρικής εκκαθάρισης για τα έτη 2022 και 2023 για τα εν λόγω ακίνητα, απαιτείται κατ' αρχήν η υποβολή αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή (15 Οκτωβρίου 2021). Εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr εντός της προθεσμίας αυτής, με αποτέλεσμα να μην δύναται να χορηγηθεί η απαλλαγή μέσω κεντρικής εκκαθάρισης, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ, όπου ανήκει ο αιτούμενος την απαλλαγή, σύμφωνα με το συνημμένο στην Α.1272/2019 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ υπόδειγμα 1Α, συνοδευόμενο από:

α) Δελτίο Επανελέγχου ή Έκθεση Αυτοψίας ή Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που εκδίδεται έως τις 28-2-2022, για κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο ή ακατάλληλο για χρήση.

β) Βεβαίωση καταστροφής του αρμόδιου Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΕΕ) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες εκδίδονται έως τις 28-02-2022, για αγροτεμάχια.

Β. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 1ης Μαΐου έως και 2ας Σεπτεμβρίου 2021

→ Για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021 έως 2023 για ακίνητα των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 1ης Μαΐου έως και 2ας Σεπτεμβρίου 2021, εφαρμόζεται η διαδικασία που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας, δηλαδή υποβολή αίτησης στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέχρι το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή (15 Οκτωβρίου 2021), και, εφόσον δεν υποβληθεί σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr εντός της προθεσμίας αυτής, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ συνοδευόμενη από τα κατά περίπτωση ως άνω δικαιολογητικά.

→ Ειδικά για τα ακίνητα της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, για τα οποία έχουν χορηγηθεί στοιχεία από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και οι δικαιούχοι απαλλαγής έχουν ταυτοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, ακόμα και αν δεν έχει υποβληθεί αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση που δικαιούχος απαλλαγής στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021 και, εφόσον δεν υποβληθεί αυτή, η απαλλαγή χορηγείται με την υποβολή αίτησης στον Προϊστάμενο ΔΟΥ συνοδευόμενη από τα κατά περίπτωση ως άνω δικαιολογητικά.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ