Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πώς θα εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά

δημοσιεύτηκε:

Τα νέα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ έστειλε την Τετάρτη η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μερικά SOS που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον φόρο είναι τα εξής:
1. Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Όσοι ιδιοκτήτες δεν εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2020 έχουν την δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε 6 δόσεις ως εξής :
-Τις δύο πρώτες δόσεις( δηλαδή Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μπορούν να τις πληρώσουν στις 29 Οκτωβρίου χωρίς καμία επιβάρυνση.
-Η τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου του 2021
-Η τέταρτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2021
– Η πέμπτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου του 2022
-Και η 6 έκτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου .
Σημειώνεται ότι όσοι εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ δεν θα έχουν έκπτωση όπως είχαν πέρυσι. Αυτό το είχε ξεκαθάρισε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του.
2. Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους
Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους είδαν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Συνεπώς , ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο ή μειωμένο.

3. Πώς θα εκτυπώσετε τον ΕΝΦΙΑ
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν 6 βήματα για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ .Αναλυτικά:
1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
2. Να κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
3. Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
4. Να πάνε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα πρέπει να βάλουν τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μετά να μπουν στην εφαρμογή.
6. Να κάνουν επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.
Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές προκειμένου να δουν κατευθείαν την Ταυτότητα οφειλής.
4. Τα έξι λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ
Έξι συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9 με αποτέλεσμα να φουσκώνει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:
-Ημιτελή κτίρια
Δεν συμπληρώνονται σωστά τα στοιχεία για τα ημιτελή κτίρια. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται να λάβουν έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί σωστά το ακίνητο χρεώνεται το 100% του φόρου.
-Βοηθητικοί χώροι
Να μην υπάρχει σωστή αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ.
-Κτίσματα σε αγροτεμάχια
Είναι σύνηθες κτίσματα που υπάρχουν σε αγροτεμάχια και δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία, να μην έχουν δηλωθεί με τον ορθό τρόπο με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ να πενταπλασιάζεται.
-Εμπράγματα δικαιώματα
Συνήθως δεν γίνεται σωστά η αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα με αποτέλεσμα να χρεώνονται επιπλέον ΕΝΦΙΑ.
-Ποσοστά συνιδιοκτησίας
Πολλές φορές τα στοιχεία στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, συμπληρώνονται λάθος. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%
-Όροφοι – Μεζονέτες
Πολλοί φορολογούμενοι δεν συμπληρώνουν τον αριθμό του ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση.
Πώς μπορούν να διορθώσουν τα λάθη των ιδιοκτήτες ακινήτων
Στην περίπτωση που έχουν κάνει ένα από τα παραπάνω λάθη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) για το 2020 αλλά και για τα προηγούμενα έτη μέχρι και το 2014 προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλο αυτό το διάστημα και να μην πληρώσουν υψηλό φόρο. Στην περίπτωση που γίνει διόρθωση στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ τότε θα εκδοθεί νέο αλλά μόνο εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.