Quantcast
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Διπλή πληρωμή τον Δεκέμβριο - Οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Διπλή πληρωμή τον Δεκέμβριο – Οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Στα μέσα του Δεκεμβρίου θα λάβουν την πρώτη δόση του διπλού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι δικαιούχοι.

Η πρώτη πληρωμή στις 15 Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει την πρώτη δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ όπως και κάθε μήνα η πληρωμή θα ολοκληρωθεί την τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως: 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό) και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ένα προνομιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ωφελούμενες ομάδες θεωρούνται:

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

-φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

-τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

-Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.