Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για όσους έχουν χρέη-Τι είπε για τα λογισμικά -ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για όσους έχουν χρέη-Τι είπε για τα λογισμικά -ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Για τις συντάξεις όσων έχουν οφειλές γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις καθώς δεν υπήρχαν πλήρη αρχεία τα προηγούμενα χρόνια ξεκαθάρισε, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση τι θα γίνει με τις εκκρεμείς συντάξεις που δεν βγαίνουν λόγω χρεών είπε ότι “αυτήν την ώρα έχουμε κατέβει στο επίπεδο των κύριων συντάξεων, γύρω στις 85.000 από πλευράς ληξιπρόθεσμων συντάξεων. Από τις υπόλοιπες πάρα πολλοί παίρνουν προσωρινή σύνταξη” .
Kαι επεσήμανε ότι: “Υπάρχουν πράγματι αυτοί που χρωστούν πάνω από το όριο. Εκεί γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις διότι δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια τα απαραίτητα αρχεία και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται .Προφανώς όταν θα έχουμε μια σαφέστερη κατάσταση θα φανεί ότι οι πραγματικές εκκρεμότητες δηλαδή αυτών που μπορούν να πάρουν συντάξεις θα είναι λιγότερες από αυτές “που υπολογίζονται διότι ορισμένοι λόγω το ότι είναι πάνω από το όριο των χρεών δεν μπορούν να πα΄ρουν σύνταξη.


Η πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Στην ερώτηση εάν σχεδιάζει κάτι το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων υπενθύμισε ότι ” προχωρεί το έργο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας” και πρόσθεσε ότι ” υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών. Διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι -όπως φτιάχτηκε όλες τις περασμένες δεκαετίες μια κουρελού από πλευράς νομοθετικών προσεγγίσεων και κανονιστικών διατάξεων. Θα προχωρήσουμε σε αυτή την κωδικοποίηση. Και από την άλλη πλευρά ο κ. Τσακλόγλου αρμόδιος υφυπουργός και η κ. Καρασιώτου σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, το διοικητή, τον Παναγιώτη Δουφεξή θα προχωρήσουν και σε μια προσπάθεια περαιτέρω απλούστευσης της ασφαλιστικής νομοθεσίας “.
Και συνέχισε λέγοντας ότι με τον νέο νόμο, ” κόβουμε δρόμο για τις προμήθειες, με τον νόμο αυτό κάνουμε προσλήψεις πολύ γρήγορες μέσω ΑΣΕΠ. Στους επόμενους 6 μήνες θα μπουν 500 οικονομολόγοι και άνθρωποι που είναι ειδικοί στην πληροφορική γιατί αυτούς χρειαζόμαστε”.

Έρχεται «αυτόματη», ηλεκτρονική έκδοση σύνταξης και για τους αναπήρους και τους μισθωτούς

Επίσης γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες θα υπάρξει η αυτόματη ηλεκτρονική έκδοση σύνταξης και για τους π αναπήρους και τους μισθωτούς. Ωστόσο την ΄ ιδια ώρα ανέφερε ότι ” στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό πλήρως διότι υπάρχει ένα ελλιπές αρχείο, δεν είναι ηλεκτρονικό πυρημένο το αρχείο. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε μερικές μόνο συντάξεις”..

Eκκρεμείς συντάξεις: Έρχονται 20 λογισμικά διαφορετικά για την έκδοσή τους

Απαντώντας σε σχόλια πως είναι αισιόδοξη η εκτίμηση του ότι δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις μετά από το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο υπουργός είπε ότι ” θα μπουν σε εφαρμογή μέχρι τέλος Μαρτίου πάνω από 20 διαφορετικά λογισμικά. Εν πάση περιπτώσει έχουν γνώση οι φύλακες. Δεν πάμε με κραυγές. Πάμε με σύγχρονες μεθόδους για να έχουμε αποτελέσματα. Ο στόχος μας είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουμε κλείσει σχεδόν τις εκκρεμότητες μέχρι το 2019 “.

Μόνο καλό μπορεί να κάνει η εμπλοκή διαπιστευμένων δικηγόρων και λογιστών στο θέμα των συντάξεων όση κριτική και αν ασκείται σε αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ΄΄οτι “το θέμα είναι πόσο καλό μπορούν να κάνουν αυτοί στο θέμα των συντάξεων διότι είναι παραπάνω χέρια και υπάρχουν παραπάνω μυαλά για να βοηθήσουν σε αυτή την ιστορία. Αλλά τους συνταξιούχους δεν τους νοιάζει αν την σύνταξη θα τους τη δώσει ο ΕΦΚΑ ή ο δικηγόρος ή ο λογιστής. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν την σύνταξη τους . Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάθεται και να κοιτάζει το πρόβλημα αμφιταλαντευόμενη, δειλή και αναποφάσιστη αλλά πρέπει να πάρει αποφάσεις προς όφελος πολιτών. Και για αυτόν τον λόγο θα έχουμε το 2021 χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συνταξιοδότησης”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.