Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: 7 στους 10 δεν πληρώνουν φόρο - Ποιες παγίδες στην υποβολή πρέπει να προσέξετε - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: 7 στους 10 δεν πληρώνουν φόρο – Ποιες παγίδες στην υποβολή πρέπει να προσέξετε

δημοσιεύτηκε:

Επτά στους 10 πολίτες δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις. Περισσότεροι από 513.000 φορολογούμενοι κατέθεσαν έως τώρα τη δήλωσή τους, με το υπουργείο Οικονομικών φέτος να φιλοδοξεί να «κλείσει» τη διαδικασία νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η προθεσμία για την υποβολή των φορο-δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου και στο τέλος Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 29 του μήνα, αρχίζει η αποπληρωμή του φόρου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος καθορίστηκε στις 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί τον Ιούλιο και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Όποιος πάντως πληρώσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει έκπτωση 3% στο ποσό που καλείται να πληρώσει: Αρκεί βέβαια, για να «κερδίσει» τη σχετική έκπτωση να καταβάλλει τον φόρο έως και την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.

Όλα τα μυστικά για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2022.

Με βάση τις διευκρινήσεις και τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι βασικότερες αλλαγές στα φετινά έντυπα και οι κωδικοί-κλειδιά είναι οι εξής:

  1. Νέοι κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
  2. Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
  3. Νέοι κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  4. Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  5. Νέοι κωδικοί 818-820-822: Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.
  6. Νέος κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.
  7. Νέοι κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
  8. Νέοι κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΕΙ.
  9. Νέος κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.

Τι ισχύει για ανείσπρακτα ενοίκια, αγροτικές επιδοτήσεις και περιουσία στο εξωτερικό

Με άλλες οδηγίες της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται τα εξής:

  • Δηλώσεις συζύγων: Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ΜΣΣ δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.
  • Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2021, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2022.
  • Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα, όπως ορίζουν οι διατάξεις της ίδιας παραγράφου.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις. Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.
  • Ανείσπρακτα ενοίκια: Συμπληρώνονται πρώτα στο έντυπο Ε2 εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της, και έχουν προσκομιστεί στη Δ.Ο.Υ. ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης.
  • Νέοι επιτηδευματίες: Οι κωδ. 017-018 του Ε1 συμπληρώνονται από όσους φορολογούμενους υποβάλλουν δήλωση και έχουν κάνει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1.1.2019 και μετά, καθόσον για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους, εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 4,5% από 9% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Περιουσία στο εξωτερικό: Οι κωδικοί 029-030 συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στην περίπτωση που αποκτά εισοδήματα ή/και έχει περιουσία ή/και τηρεί χρηματοοικονομικό λογαριασμό στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα.
  • Φιλοξενούμενοι: Οι κωδ. 007-008 του Ε1 συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου, τα τ.μ. του ακινήτου και οι μήνες φιλοξενίας.
  • Συνταξιούχοι από το εξωτερικό: Οι κωδικοί 041- 042, είναι προσυμπληρωμένοι και αφορούν στους φορολογούμενους που λαμβάνουν σύνταξη από την αλλοδαπή και μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι αυτοί φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους.
  • Εργαζόμενοι από το εξωτερικό: Οι νέοι κωδικοί 043-044, οι οποίοι είναι προσυμπληρωμένοι αφορούν στους φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ ΚΦΕ και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
  • Αγροτικές επιδοτήσεις: Για το φορολογικό έτος 2021 όλες οι κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κατά το μέρος που δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1.
  • Μερίσματα: Τα προμερίσματα ΑΕ, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις ΕΠΕ και ΙΚΕ, αναγράφονται μόνο αν αποτελούν εισόδημα του φορολογικού έτους 2021, δηλαδή έχουν καταβληθεί κατά το φορολογικό έτος 2020 αλλά εγκρί-θηκαν από το αρμόδιο όργανο κατά το φορολογικό έτος 2021. Αυτά που καταβλήθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2021, αλλά θα εγκριθούν κατά το 2022 δεν αναγράφονται, διότι θα αποτελέσουν εισόδημα του φορολογικού έτους 2022.
  • Πρόγραμμα Γέφυρα: Στους κωδικούς 727-728 του Ε1 αναγράφονται αθροιστικά τα ποσά που κατέβαλε ο ίδιος ο φορολογούμενος και η συνεισφορά του Δημοσίου (πρόγραμμα «Γέφυρα»), για τις δόσεις που αφορούν στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως δανείων προς χρηματοδοτικούς φορείς, τα οποία εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια στην κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η συνεισφορά του Δημοσίου με το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναγράφεται και στους κωδικούς 781-782 στην επιλογή «Λοιπές περιπτώσεις».
  • Ανακαίνιση ακινήτων: Στους κωδικούς 627- 628 του Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2021 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Οι δαπάνες μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.
  • Καθηγητές ΑΕΙ: Στους νέους κωδικούς 633-634 συμπληρώνεται το ποσό που καταβλήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2021 από φορολογούμενους καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., και αφορά στα έτη 2018 και επόμενα. Το ποσό που καταβάλλεται από κάθε υπόχρεο Καθηγητή ή υπηρετούντα λέκτορα για οφειλές του έτους 2018 και εξής εκπίπτει από τη φορολογική δήλωση που υποβάλλεται κατά το επόμενο φορολογικό έτος, επομένως τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2021 και αφορούν σε οφειλές των ετών 2018 έως και 2021 αφαιρούνται από τα εισοδήματα όλων των κατηγοριών που θα περιληφθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.