Quantcast
Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων τον Ιούνιο με βάση τις εμπορικές αξίες - enikonomia.gr
share

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων τον Ιούνιο με βάση τις εμπορικές αξίες

δημοσιεύτηκε:

Με βάση την εμπορική (και όχι την αντικειμενική αξία όπως γινόταν μέχρι σήμερα) θα προχωρούν οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού ακινήτων από την 1η Ιουνίου.

Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, υλοποιείται στην πράξη η σχετική πρόβλεψη του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, υπό την θύελλα αντιδράσεων του νομικού (και όχι μόνο) κόσμου της χώρας και υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανεσιτών και εν όψει της τότε απειλούμενης κατάρρευσης της οικονομίας.

Η νέα ρύθμιση οδηγεί αναπόφευκτα σε αδικίες και στην αντιμετώπιση των ακινήτων με τη λογική των «δύο ταχυτήτων».

Κι αυτό γιατί ενώ ένα ακίνητο εξακολουθεί και σήμερα να φορολογείται με βάση τις «φουσκωμένες» (σε σχέση με την πραγματική αγοραία τιμή) αντικειμενικές αξίες (παρά τη μείωσή τους κατά περίπτωση το πολύ έως 20%), την ίδια στιγμή, όταν κατάσχεται, η όλη επιβαρυντική διαδικασία για τον ιδιοκτήτη του θα γίνεται με την ασφαλώς χαμηλότερη εμπορική αξία.

‘Ετσι ενώ ο φορολογούμενος πληρώνει ακριβά το ακίνητο μέσω του ΕΝΦΙΑ όταν βρεθεί μπροστά στο φάσμα της κατάσχεσης λόγω χρεών θα βρίσκεται και πάλι χαμένος και μάλιστα ακόμη περισσότερο αφού θα χρησιμοποιείται ως «μπούσουλας» η εμπορική αξία του ακινήτου, που στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρότερης της αντικειμενικής αξίας.

‘Ετσι το ακίνητο θα μπορεί να εκποιηθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή, γεγονός που έχει επικριθεί έντονα και από τους δικηγορικούς συλλόγους, σύμφωνα με το ‘Εθνος, αφού έτσι ωφελείται εκείνος που επισπεύδει την κατάσχεση ή «χτυπά» το ακίνητο, με προφανή βλάβη του ιδιοκτήτη και αντίστοιχη ζημιά του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.