Quantcast
Τα νέα μειωμένα ποσά στο αφορολόγητο όριο - enikonomia.gr
share

Τα νέα μειωμένα ποσά στο αφορολόγητο όριο

δημοσιεύτηκε:

Μόνο οι πολύτεκνοι γλυτώνουν το χαράτσι από την μείωση του αφορολόγητου που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στην Βουλή και μειώνει το αφορολόγητο από τα 9.500 ευρώ που ισχύσει σήμερα και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση μέχρι και τα 8.750 ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία καθιερώνεται σταθερός συντελεστής 29% για ΟΕ και ΕΠΕ και αυξάνεται το πεδίο των επιδοτήσεων με το οποίο θα υπολογίζεται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τους αγρότες.

Ειδικότερα με τις αλλαγές οι οποίες κατατέθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυκτα προβλέπεται ότι την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ (από 2.100 σήμερα) η οποία οδηγεί σε αφορολόγητο 9.100 ευρώ (από 9.500 ευρώ σήμερα) θα έχουν μόνο όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν δυο παιδιά. Το υφιστάμενο αφορολόγητο (9.500 ευρώ με έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ) διατηρείται για όσους φορολογούμενους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Για φορολογούμενους με ένα παιδί η έκπτωση φόρου περιορίζεται στα 1.950 ευρώ, συρρικνώνοντας το έμμεσο αφορολόγητο στα 8.863 ευρώ, ενώ η χαριστική βολή έρχεται για άγαμους ή ζευγάρια χωρίς παιδιά καθώς για αυτούς η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ.

Αναλυτικότερα η έκπτωση φόρου που χορηγείται στο φόρο που προκύπτει από την κλίμακα για το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα μειώνεται σε:

-1.900 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που είναι άγαμοι ή δεν έχουν παιδιά καθώς και για τις συζύγους. Η έκπτωση αυτή μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ.

-1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.863 ευρώ.

-2.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με δυο προστατευόμενα τέκνα που μεταφράζεται σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.091 ευρώ.

-2.100 ευρώ για φορολογούμενους με δυο ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 9.545 (όσο δηλαδή ήταν και για τα εισοδήματα του 2015).

Από την τροπολογία αυτή μεγάλοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά, όσοι έχουν ένα παιδί ενώ θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και για τις συζύγους στα ζευγάρια με παιδιά αφού φορολογούνται ως μισθωτοί χωρίς παιδιά.

Ο τρόπος απομείωσης της έκπτωσης φόρου ανάλογα με την αύξηση του εισοδήματος δεν αλλάζει.

Έτσι η έκπτωση φόρου δίνεται ολόκληρη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή αγροτικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός χωρίς παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 1.890 ευρώ.

Aντίθετα παραμένει στα 9500 ευρώ δηλαδή διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ για μισθωτούς με τρία ή και περισσότερα παιδιά
Για νοικοκυριά χωρίς παιδιά ανύπαντρους και συνταξιούχους η έκπτωση φόρους μειώνεται στα 1900 ευρώ και το αφορολόγητο μειώνεται στα 8750 ευρώ για εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ .
Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι με σύνταξη λίγο παραπάνω από τα 720 ευρώ και οι μισθωτοί χωρίς παιδιά με μισθό κοντά στο βασικό (626 ευρώ ) θα αναγκαστούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα εισοδήματα του 2016 ενώ μέχρι τώρα καλύπτονταν από το αφορολόγητο.

 

Σταθερός φορολογικός συντελεστής 29% 

Σε άλλη διάταξη προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής 29% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν την υποχρέωση απλογραφικών βιβλίων (ΟΕ και ΕΠΕ) φέρνοντας νέες επιβαρύνσεις σε πολλές χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο αρχική μορφή του το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι θα ίσχυε συντελεστής 26% μέχρι και τα 50.000 ευρώ και 33% για τα έσοδα από 50.001 ευρώ και πάνω.

 

Φόρος στις αγροτικές επιδοτήσεις

Με την ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζεται και το καθεστώς για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα η βασική ενίσχυση του πυλώνα 1 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις κατά το ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το σύνολο των παρεμβάσεων θα έχει την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.