Quantcast
Εδώ και τώρα χρειάζεται θωράκιση του πλαισίου των κλαδικών διαπραγματεύσεων - enikonomia.gr
share

Εδώ και τώρα χρειάζεται θωράκιση του πλαισίου των κλαδικών διαπραγματεύσεων

δημοσιεύτηκε:

Άρθρο του Γιώργου Κωνσταντινόπουλου *


Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι εργαζόμενοι, καθώς για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι η λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως και αυτή τη φορά ο λογαριασμός θα σταλεί στους πολίτες.

Οι ημέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Κατακτήσεις που χρειάστηκαν μακροχρόνιοι αγώνες για να εμπεδωθούν, δοκιμάζονται και κινδυνεύουν να γκρεμιστούν. Δανειστές και κυβέρνηση συζητάνε σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά και στο τραπέζι είναι οι ομαδικές απολύσεις, το «μέλλον» των συλλογικών συμβάσεων ακόμα και ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών.

Σε μια αγορά εργασίας που έχει μεταβληθεί σε «ζούγκλα»- με έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, διαρκή μείωση των μισθών και επέλαση των ατομικών συμβάσεων- δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υποχωρήσεις. Με το ποσοστό της ανεργίας να προσεγγίζει το 25% η λύση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Εδώ και τώρα χρειάζεται θωράκιση του πλαισίου των κλαδικών διαπραγματεύσεων και λήψη μέτρων για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας. Πρέπει να μπει επιτέλους τέλος στα φαινόμενα ανομίας στην ελληνική αγορά εργασίας και να συνειδητοποιήσουν όλες οι πλευρές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώρια για νέες θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων. Δεν πάει άλλο. Τέρμα ως εδώ.

*Ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος είναι μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ / Πρόεδρος του συλλόγου ΕΝΑΣ



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.