Quantcast
Μ. Κρανίδης: Η τεχνολογία αντίδοτο στη γραφειοκρατία - enikonomia.gr
share

Μ. Κρανίδης: Η τεχνολογία αντίδοτο στη γραφειοκρατία

δημοσιεύτηκε:

Άρθρο του Μάνου Κρανίδη, Πολιτικoύ μηχανικού ΕΜΠ, MSc, CEO της τεχνικής εταιρείας υπηρεσιών μηχανικών, διαχείρισης ακινήτων «Krama Property», μέλους του διοικητικού συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ, προέδρου ΕΝΙΒΟΠΑ

ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ αμφιβολία, ένα μείζον εμπόδιο της καθημερινής ζωής των πολιτών και των επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και κλειδί μιας μελλοντικής βιώσιμης δυναμικής ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία είναι η γραφειοκρατία. Υπολογίζεται ότι σήμερα το κόστος της γραφειοκρατίας φτάνει και ξεπερνά το 5% του ελληνικού ΑΕΠ ή τα 8 δισ. ευρώ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών και την αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας σταθερή αναπτυξιακή προοπτική. Αναμφίβολα, η ραγδαία μείωση της γραφειοκρατίας είναι ένα σαφές κίνητρο για προσέλκυση νέων επενδύσεων, ίδιας σημασίας με τη ραγδαία μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης.

Το 2018, την εποχή των άπειρων τεχνολογικών εφαρμογών και δυνατοτήτων, είναι απολύτως εφικτή και απαραίτητη η δημιουργία αξιόπιστων ηλεκτρονικών συστημάτων και online εφαρμογών για την ταχύτερη έκδοση αδειών, πιστοποιητικών και τη διεκπεραίωση δημόσιων διαδικασιών κάθε μορφής. Με βασική προϋπόθεση, βέβαια, να υποστηρίζεται η ηλεκτρονική διαδικασία από δειγματοληπτικούς μετέπειτα ελέγχους και απλοποίηση της νομοθεσίας, με περιορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών ή μελετών στα απολύτως απαραίτητα. Ηδη ένα θετικό παράδειγμα αποτελούν το ηλεκτρονικό σύστημα ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ και η γνωστοποίηση αδειών υγειονομικών και τουριστικών καταλυμάτων μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με ταυτοποίηση μέσω Taxis. Ενας σημαντικός τομέας με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης είναι η διαδικασία έκδοσης και διεκπεραίωσης πάσης φύσεως αδειών δόμησης, αλλά και λοιπών αδειών λειτουργίας δραστηριοτήτων επί ακινήτων.

Για αυτό άμεσα, υπό την αιγίδα των δημόσιων Αρχών, πρέπει να ενεργοποιηθούν αντίστοιχες πλατφόρμες. Πρώτον, για τις άδειες δόμησης ή τεχνικών εργασιών μικρής κλίμακας, αλλά και, δεύτερον, για όλες τις λοιπές άδειες λειτουργίας που εκδίδονται από τις Περιφέρειες ή υπουργεία, καθώς η διαδικασία έκδοσής τους παραμένει αναχρονιστική με σημαντικές ανούσιες καθυστερήσεις. Ειδικά για τις άδειες δόμησης, η ανάγκη επιτάχυνσής τους μέσω μιας αποτελεσματικής ηλεκτρονικής διαδικασίας είναι επιτακτική, αφού αυτές αποτελούν κομβικό εργαλείο για νέες κατασκευές και νέες υποδομές της πολυπόθητης αναπτυξιακής και επενδυτικής «έκρηξης». Σήμερα, το σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης παραμένει γραφειοκρατικό με άπειρα ανούσια δικαιολογητικά και πολλαπλές εργατοώρες μηχανικών, στελεχών δημόσιων υπηρεσιών και πολιτών να ξοδεύονται αναξιοποίητες! Το κόστος είναι μεγάλο σε χρήμα και χρόνο, αλλά και σε χαμένες νέες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται!

Η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Επειδή ήρθε η ώρα να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από την επιφάνεια και την ύφεση και να εισέλθει στην ουσία και στην ανάπτυξη, η γραφειοκρατία πρέπει άμεσα να μειωθεί χωρίς καμία απολύτως αναβλητική δικαιολογία. Η ενδεδειγμένη λύση, με απτά πλέον παραδείγματα, είναι η ηλεκτρονική διαδικασία, με μετέπειτα στοχευμένους ελέγχους και με απλοποίηση της νομοθεσίας και των δικαιολογητικών. Αυτή ακριβώς αποτελεί μια κορυφαία πραγματική εφικτή μεταρρύθμιση. Για αυτό η κοινωνία μας, το κράτος και η πραγματική οικονομία πρέπει να τη θέσουν ως αφετηρία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και την υποστήριξη των αναγκαίων νέων επενδύσεων για τη νέα ανάπτυξη.

Πηγή: Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.