Quantcast
Το ελληνικό βαμβάκι κατακτά την Απω Ανατολή - enikonomia.gr
share

Το ελληνικό βαμβάκι κατακτά την Απω Ανατολή

δημοσιεύτηκε:

Η καλή φετινή χρονιά στο βαμβάκι, με τις υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και τιμές αυξημένες 20-25% συγκριτικά με πέρσι, ίσως φέρει πίσω τους παραγωγούς που έφυγαν από την καλλιέργεια τα περασμένα χρόνια, κυρίως στον Θεσσαλικό Κάμπο, όπου στράφηκαν στα όσπρια, τα δενδρώδη και τα κτηνοτροφικά φυτά.

Οι καλές καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες την άνοιξη, τότε που «άνοιγε το άνθος», έδωσαν αποδόσεις έως και 550 κιλά/στρ. και με εξαίρεση τα Τρίκαλα και μέρος της Καρδίτσας, όπου οι βροχές του καλοκαιριού κιτρίνισαν το χρώμα, η Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα είχε μια εξαιρετική παραγωγή.

Οι αγρότες πήραν φέτος τιμή 50-53 λ./κιλό και το τελευταίο διάστημα 54 λ./κιλό, ενώ παρά τη μείωση ως και 40% των εξαγωγών στην Τουρκία, οι αγορές της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Κίνας, του Πακιστάν, του Βιετνάμ, ακόμη και της απαιτητικής Ιαπωνίας, έσωσαν την παραγωγή, ενώ όπως λένε εξαγωγείς «ακόμη και διπλάσια ποσότητα να είχαμε, θα μπορούσαμε να την πουλήσουμε».

Αν και η καλλιέργεια ήταν φέτος κατά 15% μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα με 2.350.000 στρ. -2.6000.000 στρ. είναι το όριο- θα πάρει το σύνολο της συνδεδεμένης ενίσχυσης από την ΕΕ που είναι 286 εκατ. ευρώ και οι παραγωγοί θα εισπράξουν περίπου 75€/στρ. και επιπλέον θα πάρουν και την ενιαία ενίσχυση που προκύπτει από τα «ιστορικά δικαιώματα».

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 74,938€/στρ. εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 2.500.000 στρέμματα, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή του διαμορφώνεται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ. Το χρηματιστήριο θα μπορούσε να δώσει καλύτερες τιμές, ωστόσο σε σχέση με τα περσινά 43 λ./κιλό, οι φετινές τιμές είναι ικανοποιητικές», λέει στον «Αγρότη» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Σκοπιανός.

Σύμφωνα με τον κ. Σκοπιανό, οι καλές αποδόσεις και τιμές ενδέχεται να οδηγήσουν κάποιους αγρότες στο να επιστρέψουν στη βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ πρόσθεσε ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι εξαιρετικής ποιότητας, κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς και επιβεβαιώνεται από τη ζήτησή του.

Η παραγωγή φέτος θα ξεπεράσει τους 2.100.000 τόνους εκκοκκισμένου βαμβακιού και θα φτάσει τους 650.000 τόνους σύσπορου. Ωστόσο, από το εκκοκκισμένο βαμβάκι μόλις 25.000 τόνοι θα απορροφηθούν από την εγχώρια αγορά, όταν πριν από 20 χρόνια τα κλωστοϋφαντουργεία χρειάζονταν πάνω από 170.000 τόνους, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο τέσσερα εργοστάσια.

Εξαγωγές

Το σύνολο της ελληνικής παραγωγής κατευθύνεται στις εξαγωγές, κυρίως στην Απω Ανατολή, ενώ μεγάλο μέρος φεύγει σε Κίνα και Ινδία.


«Η Τουρκία θα πάρει κατά 40% λιγότερο βαμβάκι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν πολύ καλή δική τους παραγωγή, αλλά και στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου που δημιουργεί προβλήματα στις εισαγωγές. Δεν αποκλείεται πάντως να χρειαστούν βαμβάκι, αλλά τυχόν εισαγωγές τους θα γίνουν με χρονική υστέρηση, γύρω στον Φεβρουάριο και σίγουρα τότε θα επιστρέψουν», τονίζει ο κ. Καραγιώργος, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος.

Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν στον «Αγρότη» ότι η μείωση των εξαγωγών προς την Τουρκία δεν τους ανησυχεί καθόλου, απεναντίας τους παρέχει την άνεση του χρόνου να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες και να τις πουλήσουν σε καλύτερες τιμές αργότερα.

Αναφορικά με την κινέζικη αγορά, φέτος έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες για περίπου 30.000 εκκοκκισμένους τόνους βαμβακιού, ποσότητα που πιθανόν θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα.

«Θα έρθουν και νέοι καλλιεργητές»

Σε ποσοστό άνω του 95% η συγκομιδή του βαμβακιού έχει ολοκληρωθεί και οι αγρότες έχουν πουλήσει το προϊόν τους στους μεγάλους εκκοκκιστές-εξαγωγείς, κοντά στα 53 λ./κιλό, ενώ όσοι έδωσαν πολύ νωρίς προς 48-50 λ./κιλό αναμένεται επίσης να πλησιάσουν τα 52-53 λ./κιλό.

Τις τελευταίες μέρες κάποιοι εκκοκκιστές δίνουν 54 λ./κιλό -στον νομό της Βοιωτίας, όπου αποδόσεις και ποιότητα χαρακτηρίζονται ως άριστες- και είναι πιθανόν να τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

Γενικά πάντως υπάρχει δυσαρέσκεια στο μέτωπο των εκκοκκιστών, καθώς «έσπασε» η άτυπη συμφωνία για ενιαία τιμή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τις αποδόσεις.

Η Μακεδονία και η Θράκη, ιδιαίτερα οι νομοί Ημαθίας, Σερρών, Ροδόπης, είχαν εξαιρετικές αποδόσεις μέχρι και 400 κιλά/στρ., ενώ στον Θεσσαλικό κάμπο υπήρχε διακύμανση από 550 κιλά/στρ. στη Λάρισα, μέχρι 170 κιλά/στρ. στα Τρίκαλα και 350 κιλά/στρ. σε περιοχές της Καρδίτσας.

Ελπίδα

Προβληματισμός επικρατεί στους αγρότες των Τρικάλων, όπου οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μεγάλη καταστροφή της παραγωγής. Οπως λέει στο Έθνος, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αχιλλέας Λιούτας, οι αποδόσεις έπεσαν σε πρωτοφανή για την περιοχή επίπεδα, στα 160-200 κιλά/στρ., οι τιμές ωστόσο παραμένουν σε καλά επίπεδα στα 53 λ./κιλό.

Την ελπίδα τους ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανασύσταση της καλλιέργειας εκφράζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, επισημαίνοντας ότι είναι το πρώτο σε αξία εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας με 308 εκατ. ευρώ (στοιχεία του 2014).

«Τα στοιχεία φέτος θα λειτουργήσουν θετικά για τους αγρότες και δεδομένων των χαμηλών τιμών και αποδόσεων στα σιτηρά, πιστεύουμε ότι κάποιοι θα επιστρέψουν στο βαμβάκι και ίσως μπουν και καινούργιοι καλλιεργητές», μας λέει ο Νίκος Καραγιώργος, μέλος της διοίκησης της ΠΕΕΕΒ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.