Quantcast
Πώς απαλλάσσονται οι αγρότες με φωτοβολταϊκά από τις εισφορές στον ΟΑΕΕ - enikonomia.gr
share

Πώς απαλλάσσονται οι αγρότες με φωτοβολταϊκά από τις εισφορές στον ΟΑΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Έξι δικαιολογητικά , Ε1, Ε3, εις τριπλούν το εκκαθαριστικό του φορολογικού έτους 2015, ασφαλιστική ενημερότητα, αντίγραφο του ΟΣΔΕ και φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας καλούνται να προσκομίσουν ως δικαιολογητικά αγρότες ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, προκειμένου να απαλλαγούν για το 2017 από τις εισφορές προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 80/30.09.2010 εγκύκλιο του Ο.Α.Ε.Ε. με θέμα την «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 3846/10» και την υποπερίπτωση γ.4 που αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα, υπενθυμίζεται ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι και 100 kW εξαιρούνται της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ενώ αντιθέτως ασφαλίζονται κανονικά όσοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος άνω των 100 kW. Για τον υπολογισμό δε των kW, προσμετρώνται αθροιστικά τα kW που προκύπτουν από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών από φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη δύο ή περισσότερων εταιρειών ή κατέχουν ατομικές επιχειρήσεις ή ενώ είναι μέλη εταιρειών παράλληλα εκμεταλλεύονται και ατομικά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ειδικότερα, η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει τα εξής: «Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι και 100 kW. Οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα 100,01 kW και άνω ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Η εγκύκλιος ορίζει ακόμη ότι «η καταχώριση στο Μητρώο Αγροτών, καθώς και το χρονικό διάστημα παραμονής σε αυτό, πρέπει να βεβαιώνονται με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).

Στις περιπτώσεις φυσικών προσώπων που είναι μέλη δύο ή περισσότερων εταιρειών ή κατέχουν ατομικές επιχειρήσεις ή ενώ είναι μέλη εταιρειών παράλληλα εκμεταλλεύονται και ατομικά φωτοβολταϊκά συστήματα, προκειμένου να κριθεί αν υπάγονται ή όχι στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, θα λαμβάνεται αθροιστικά η ισχύς των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων (π.χ. φυσικό πρόσωπο συμμετέχει σε ΟΕ με εκμετάλλευση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 15 kW και παράλληλα εκμεταλλεύεται φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 10 kW. Στο πρόσωπο αυτό προσδίδεται ασφαλιστέα ιδιότητα στον ΟΑΕΕ, εξαιτίας του υπολογισμού αθροιστικά της ισχύος σε kW των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δηλ. 15+10=25kW)».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.