Quantcast
Αποστόλου: Οι Έλληνες παραγωγοί να κινούνται στα όρια της νομιμότητας - enikonomia.gr
share

Αποστόλου: Οι Έλληνες παραγωγοί να κινούνται στα όρια της νομιμότητας

δημοσιεύτηκε:

Μήνυμα προς τους Έλληνες παραγωγούς να κινούνται στα όρια της νομιμότητας και να μην υποκύπτουν στις “σειρήνες” που τους οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Με αφορμή την κατάσχεση 80 τόνων ακτινιδίου, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «θα πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες παραγωγοί ότι το υπ΄αριθμόν 1 εργαλείο στην υπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας είναι η ποιοτική τους υπόσταση, άρα θα πρέπει να μην υποκύπτουν κάποια στιγμή σε σειρήνες που τους πηγαίνουν σε διαδικασία που κινούνται στα όρια της παρανομίας» και σημείωσε πως ακολουθώντας πρακτικές εκτός των ορίων νομιμότητας, οι αγρότες δεν βγαίνουν ουσιαστικά ωφελημένοι, καθώς «πρόσκαιρη είναι η ωφελιμότητα, οι επιπτώσεις οι αρνητικές ακολουθούν».

«Στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων πρέπει οι παραγωγοί να είναι μέσα στα όρια της νομιμότητας γιατί, απλούστατα, οι αγορές είναι τόσο ανταγωνιστικές που αν κατ’ ελάχιστον αυτή την ποιότητα που έχουμε διασφαλίσει την υπονομεύσουμε, οι ίδιοι θα τα βρούμε αύριο μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ιδιαίτερα για το ακτινίδιο, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι ένα προϊόν, του οποίου η συγκομιδή γίνεται μετά από άδεια των αρμοδίων, γιατί η παραγωγή πρέπει να έχει φτάσει σε ορισμένα επίπεδα σακχάρου, καθώς μόνο τότε διασφαλίζεται η ποιοτική υπόσταση. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα μ’ αυτή την πρόσκαιρη παρέμβαση που κάνουν γιατί δυσφημείται το ακτινίδιο και υποσκάπτεται το μέλλον του. Καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε τριπλασιάσει την παραγωγή, ξεπερνάμε τους 210.000 τόνους, 65-70% εξάγεται και είμαστε τέταρτοι, παγκοσμίως, εξαγωγείς σ’ αυτό το προϊόν».

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νάξο, ο κ. Αποστόλου είπε πως στόχος ήταν «να επιβεβαιώσουμε την εκκίνηση των εργασιών για το φράγμα Τσικαλαριού, ένα φράγμα που θα αλλάξει τα δεδομένα στον αγροτικό χώρο στη Νάξο, καθώς πρόκειται για μια αποθήκευση περίπου 3 εκατ. κυβικών νερού που ουσιαστικά θα αρδεύει τα περί 10.000 στρέμματα».

Όπως είπε ο υπουργός, «επί τέσσερα χρόνια είχε εμπλακεί το έργο αυτό σε διαδικασίες καθυστέρησης με αποτέλεσμα ούτε μια τσαπιά δεν είχε πέσει», ενώ από 1η Αυγούστου «λύθηκαν όλα τα προβλήματα, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και εφόσον είναι δεδομένη η ύπαρξη των χρημάτων -έχουν δεσμευθεί από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το έργο- σε ένα διάστημα 3-4 χρόνων θα έχουμε ολοκληρώσει ένα έργο σε μια περιοχή που έχει τεράστιες δυνατότητες».

Αναφορικά με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού, ο κ. Αποστόλου είπε πως «είναι διαδικασίες που θέλουν το χρόνο τους και περιμένουμε ίσως στο επόμενο συμβούλιο να μας απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν αυτά που είχε δεσμευτεί, ότι το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι τρόπος παρασκευής αλλά είναι αναφορά συγκεκριμένη γεωγραφική, επαναβεβαιώνονται για να ξέρουμε πώς θα περπατήσουμε στα υπόλοιπα fora για να κατοχυρώσουμε το συγκεκριμένο προϊόν».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.