Quantcast
Ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες στο πολυνομοσχέδιο - enikonomia.gr
share

Ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες στο πολυνομοσχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων με χαμηλότερο αντίτιμο ειδικά για τους αγρότες, εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται το υπουργείο Εργασίας να καταθέσει στη Βουλή.


Ειδικότερα το αντίτιμο που θα πληρώνουν εφεξής οι αγρότες για την εξαγορά του χρόνου ασφάλισης ανέρχεται στο 20% (εισφορά κύριας σύνταξης) του 70% του κατώτατου μισθού (70%Χ568=410 ευρώ).

Ενώ για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους η ελάχιστη βάση υπολογισμού της εξαγοράς είναι τα 586 ευρώ, ειδικά για τους αγρότες η εξαγορά πλασματικών ετών ανέρχεται σε 82 ευρώ/μήνα (410Χ20%).
Από τις υπόλοιπες διατάξεις που ενσωματώνονται στο σχέδιο νόμου ξεχωρίζουν οι παρακάτω που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά:

1) Ασφαλιστικές διατάξεις

Α) Οι μηχανικοί και οι δικηγόροι υποχρεώνονταν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους από την εγγραφή τους στο ΤΕΕ και τους δικηγορικούς συλλόγους ανεξάρτητα εάν είχαν κάνει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στην εφορία. Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, η υποχρέωση ασφάλισης θα συνδέεται πλέον με την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας και όχι με την εγγραφή στα επιμελητήρια. Υπόχρεοι καταβολής εισφορών είναι όσοι διατηρούν βιβλία επαγγελματικής δραστηριότητας και για όσο αυτή διαρκεί.

Β) Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ειδικά για τα άτομα με αναπηρία που πάσχουν από ψυχικές νόσους, η ανάληψη εργασίας δεν επιφέρει μειώσεις στο ποσό της σύνταξης ή άλλων επιδομάτων όταν η εργασία τους ενδείκνυται για λόγους θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

2) Εργασιακές διατάξεις

Α) Ορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες θα επιβάλλεται με αυτοματοποιημένο πλέον τρόπο (point-system) στον εργοδότη, ο οποίος παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, προσωρινή (με διαβαθμίσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος από 3 έως 5 ημέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα) ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.

Επίσης, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης σε αποφάσεις επιβολής προσωρινής ή οριστικής διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Β) Προϋπόθεση για πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις γίνεται προϋπόθεση για τη δυνατότητα πρόσβασής τους στο δημόσιο χρήμα, βελτιώνοντας ουσιωδώς την υφιστάμενη νομοθεσία. Οι επιχειρήσεις που τηρούν και δεν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία έχουν αυτό το προνόμιο.

Από την πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα αποκλείονται οι επιχειρήσεις που σε χρονικό διάστημα δύο ετών έχουν υποπέσει σε δύο ή τρεις (κατά περίπτωση) παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται από τις κείμενες διατάξεις ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας.

Πηγή: dikaiologitika.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.