Quantcast
Ανοικτή από σήμερα η αγορά της Ινδονησίας για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά - enikonomia.gr
share

Ανοικτή από σήμερα η αγορά της Ινδονησίας για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

δημοσιεύτηκε:

Ανοικτή είναι από σήμερα η αγορά της Ινδονησίας για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά με την έκδοση συγκεκριμένου πιστοποιητικού ανάλυσης.

Αυτό γνωστοποίησε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, υπογραμμίζοντας ότι, «μετά την αποφασιστική και επιτυχή παρέμβαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκου Στουπή, αλλά και της ταχύτατης αντίδρασης της πρεσβείας μας στην Τζακάρτα, κατέστη δυνατόν να υποβληθεί έστω και την τελευταία ημέρα, με υπερπήδηση ανεξήγητων χρονοβόρων γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών υπηρεσιών του υπουργείου, η αίτηση για αναγνώριση των ελληνικών εργαστηρίων και σήμερα (8/4) μας γνωστοποιήθηκε η έγκρισή τους από ινδονησιακής πλευράς».

Ο κ. Πολυχρονάκης, χαιρετίζοντας την αποτελεσματική κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ζητάει να υπάρξει το ίδιο ενδιαφέρον για τις εκκρεμούσες αιτήσεις και για άλλες ασιατικές, νοτιοαμερικανικές χώρες, «καθώς οι απαιτήσεις που προβάλλονται σε θέματα φυτοϋγειονομικής προστασίας είναι παραπλήσιες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

«Θεωρούμε την έγκαιρη και όχι «πυροσβεστική» παρέμβαση στα θέματα που αφορούν τις εξαγωγές μας στις απομακρυσμένες αυτές αγορές ότι θα συντελέσει στην ανάπτυξή τους με εξαιρετική επιτυχία» καταλήγει ο ειδικός σύμβουλος.

Μέτρα από το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης τιμών.

Ο κ. Πολυχρονάκης, επίσης, ενημερώνει πως την επόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Το συμβούλιο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στήριξης, για να βελτιωθεί η κατάσταση των αγροτών.

Βασικά σημεία σχετικά με τον τομέα των φρούτων και λαχανικών που θα συζητηθούν είναι:

– Ενεργοποίηση όλων των κατάλληλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( «ο κανονισμός ΚΟΑ»), για ανακούφιση της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς.

– Συνέχιση διπλωματικών πρωτοβουλιών για νέες αγορές τρίτων χωρών για τις γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ.

– Ένταση προσπαθειών για τακτοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και, ιδίως, για να διευκολυνθεί η επανάληψη του εμπορίου των προϊόντων που καλύπτονται από την απαγόρευση SPS.

– Εξέταση παράτασης κατά ένα έτος από τις 30 Ιουνίου 2016, έκτακτων μέτρων για τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών από τη Ρωσία.

– Εξέταση βελτίωσης λειτουργίας του συστήματος απόσυρσης για τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με την περίπτωση, σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές.

– Εξασφάλιση των συμφερόντων των Ευρωπαίων παραγωγών για επαρκή προστασία τους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις ΣΕΣ, συμπεριλαμβανομένων ΤΤΙΡ και της Mercosur, ιδιαίτερα για τους ευαίσθητους τομείς της ΕΕ.

– Εξέταση προτάσεων για κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης του κινδύνου, αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συμβάσεις σταθερής τιμής, κλπ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.