Quantcast
Τροπολογία για απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ - enikonomia.gr
share

Τροπολογία για απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ

δημοσιεύτηκε:

Κυβερνητική τροπολογία εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα
με αυτήν προβλέπεται η απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ και η
απορρόφησή του από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού
(ΕΕΣΤΥ ΑΕ).

Αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει:

“Με την υπ’ αριθμ. 1661/9.8.2013 ( Β’ 1993/2013) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης του άρθρου 24 του ν. 4111/2013 (Α’ 18), αποσχίσθηκε ο κλάδος συντήρησης Τροχαίου Υλικού του ΟΣΕ Α.Ε. όπως ο κλάδος αυτός -ως Γενική Διεύθυνση Συντήρησης Τροχαίου Υλικού- περιγραφόταν στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΟΣΕ, και εντάχθηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (“ΕΕΣΣΤΥ”). Ως ημερομηνία μετασχηματισμού ορίστηκε η 31.12.2012.

Με την μεταφορά του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού του κλάδου συντήρησης Τροχαίου Υλικού, όπως αυτά περιγράφηκαν στο σχετικό ισολογισμό μετασχηματισμού, η απορροφούσα εταιρεία ΕΕΣΣΤΥ κατέστη ειδική διάδοχος των απαιτήσεων και υποχρεώσεων του εν λόγω κλάδου.

Η πώληση της εταιρείας ΕΕΣΣΤΥ περιλαμβάνεται στο από 30.07.2015 εγκεκριμένο από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία σημαντικοί επενδυτές έχουν εκφράσειτο ενδιαφέρον τους.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4111/2013 επιχειρείται η ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών στο πλαίσιο του προβλεπόμενου προγράμματος αξιοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ, με την ρητή πρόβλεψη, απαλλαγής της Εταιρείας από ευθύνες προκύπτουσες στο πλαίσιο διοικητικών διαδικασιών και συναφών διοικητικών κυρώσεων, καθώς και από αξιώσεις που αφορούν σε μη συμμόρφωση προς διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εφόσον οι ανωτέρω ευθύνες ανάγονται στη λειτουργία του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού υπό τον δικαιοπάροχό της ΟΣΕ και γεννήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της συστάσεως της Εταιρείας. Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση διενέργειας ή διεξαγωγής των εν λόγω διαδικασιών από τον ΟΣΕ, ακόμη κι αν αυτές ανοίγονται μετά την ημερομηνία μετασχηματισμού, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου, εφόσον αφορούν σε ήδη γεννημένες μέχρι την ημερομηνία αυτή, απαιτήσεις ή αξιώσεις.

Στην ίδια αιτιολογική βάση προβλέπεται η απαλλαγή της Εταιρείας από την ευθύνη κατά το άρθρο 479 ΑΚ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.