Quantcast
Οι αποκαλύψεις της «Realnews» και της «Αγοράς» για τα μέτρα επιβεβαιώθηκαν - enikonomia.gr
share

Οι αποκαλύψεις της «Realnews» και της «Αγοράς» για τα μέτρα επιβεβαιώθηκαν

δημοσιεύτηκε:

Ένα προς ένα επιβεβαιώθηκαν τα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της «Realnews» και της «Αγοράς» για τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς επίσης και για τους έμμεσους φόρους, τον κόφτη και τις μεγάλες ανατροπές σε “κόκκινα” δάνεια που, μετά και τη χθεσινή ψηφοφορία, αποτελούν νόμο του κράτους.

Παρά τις διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών, μέσω συνεντεύξεων και ανακοινώσεων, το ρεπορτάζ για την καταιγίδα νέων μέτρων, “βγήκε” αληθινό.

Τον Ιανουάριο του 2016, η Realnews, αποκαλύπτει το σχέδιο των δανειστών για αλλαγές στο ασφαλιστικό και επιβολή νέων μέτρων προκειμένου να εισαχθεί στη συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση η ελάφρυνση του χρέους.

Λίγες εβδομάδες πριν από την αποκάλυψη για τις προθέσεις των δανειστών, το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας, το “Realmoney” έφερνε στο φως το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και την πώλησή τους σε ξένα funds.

Στις αρχές του χρόνου, η Reanews κάνει άλλη μία αποκάλυψη που δείχνει τον στόχο των δανειστών σε σχέση με τον έλεγχο του ταμείου που θα διαχειριστεί την δημόσια περιουσία. Από το ρεπορτάζ φαίνεται όχι μόνο η πρόθεσή τους να ελέγξουν πλήρως το ταμείο αλλά και οι απαιτήσεις τους για μέτρα που ύψους 9,3δισ. ευρώ. έως το 2018.

Το ρεπορτάζ για όλες τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. Σε εκείνο το πρωτοσέλιδο έβλεπε το φως της δημοσιότητας, με κάθε λεπτομέρεια, το σχέδιο για τις αλλαγές που προέβλεπαν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και τις επιβαρύνσεις των φορολογουμένων από τους έμμεσους φόρους.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονταν για το ασφαλιστικό και τελικά ψηφίστηκαν από τη βουλή, η “Αγορά” είναι η εφημερίδα που αποκαλύπτει όλες τις πτυχές των παιτήσεων των δανειστών για τις παρεμβάσεις στη φορολογία. Από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου μέχρι τη φορολόγηση επαγγελματικών ομάδων από το πρώτο ευρώ, η “Αγορά” επιβεβαιώθηκε σε κάθε λεπτομέρεια του νέου φορολογικού συστήματος. Με non paper, το υπουργείο Οικονομικών διέψευδε ότι υπάρχει πρόθεση φορολόγησης από το πρώτο ευρώ , των αγροτών.

Η αποκάλυψη της “Αγοράς” για το χαράτσι στο πετρέλαιο κίνησης, ήταν εκείνη που κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί διέψευδαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, δηλαδή λίγο πριν από τη χθεσινή ψήφιση του μέτρου. Πρόκειται γαι μέτρο που τελικά εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων που προκάλεσε με την αποκάλυψή της η “Αγορά” , ήταν αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου “στον ενικό” , στον τηλεοπτικό σταθμό “Star” στις 4 Απριλίου 2016. Τότε, ο υπουργός διέψευδε το δημοσίευμα απαντώντας στην ερώτηση της πρώην υπουργού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη. Δείτε το επίμαχο απόσπασμα:

Στις 26 Μαρτίου, η “Realnews” αποτυπώνει τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία αλλά και την απαίτηση των δανειστών για κατάργηση των χαμηλών συνελεστών στον Φ.Π.Α και την αύξησή τους, οριζόντια, στο 23%.

Την πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για την επιβολή μηνιαίου τέλους σε όλες τις συνδέσεις ίντερνετ έφερε στο φως η “Αγορά” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Χαράτσι και στο ίντερνετ”, στο πλαίσιο των φορολογικών απαιτήσεων για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ. Την επιβολή του τέλους είχε διαψεύσει σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης διέψευσε και το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Μετά το ίντερνετ ήρθε η επιβάρυνση σε καφέ και μπύρα, στο πλαίσιο του πακέτου των νεών μέτρων που τελικά εντάχθηκαν στο πολυνομοσσχέδιο. Είναι το πρωτοσέλιδο της Realnews που παρουσίαζε τα 7 βήματα της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε συνέχεια των αποκαλύψεων που επιβεβαιώθηκαν, το πρωτοσέλιδο της “Αγοράς” στις 14 Μαϊου απασχόλησε τόσο τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αλλά και γενικά την επικαιρότητα. Η εφημερίδα έκανε γνωστό άλλο ένα μέτρο που θα ερχόταν, την επιβολή τέλους 5% και στην σταθερή τηλεφωνία.

Οι απαιτήσεις των δανειστών μέχρι να φτάσουμε στη ψήφιση και τη λήψη των μέτρων, είχαν γίνει γνωστές από τα ρεπορτάζ τόσο της “Realnews” όσο και της “Αγοράς”. Από το email με το οποίο έθεταν συγκεκριμένους όρους και στόχους μέχρι τον σχεδιασμό τους για την ενεργοποίηση του “κόφτη”.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.