Quantcast
Ενοίκια 68 εκατ. ευρώ πληρώνει το κράτος για κτίρια - enikonomia.gr
share

Ενοίκια 68 εκατ. ευρώ πληρώνει το κράτος για κτίρια

δημοσιεύτηκε:

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το κόστος της μίσθωσης των κτιρίων του δημοσίου αλλά και του ΥΠΟΙΚ ξεχωριστά έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης στην Βουλή, απαντώντας σε δύο ερωτήσεις των βουλευτών Ι. Κατσαφάδου και Θ. Θεοχαρόπουλου

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει την αρμοδιότητα για τις μισθώσεις κτιρίων για τη στέγαση Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης (η οποία περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές).

Οι εν λόγω μισθώσεις διενεργούνται μέσω δημόσιων διαγωνισμών από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3130/2003.

Με βάση τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο μισθώσεων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως αυτό ενημερώνεται με βάση τα αντίστοιχα στοιχεία που παρέχονται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας, τα συνολικά μισθώματα που καταβάλλει μηνιαίως το Δημόσιο για την στέγαση των ανωτέρω υπηρεσιών ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 5.710.696 ευρώ, ήτοι 68.528.352 ευρώ ετησίως.

Μεταξύ των ανωτέρων το υπ. Οικονομικών καταβάλλει για τη στέγαση των υπηρεσιών του 1.984.551 € μηνιαίως, ήτοι 23.814.612 € ετησίως.

Για το κτίριο επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας 10, το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το ποσό των 59.189,22 € μηνιαίως, αναφέρει η Ημερησία, και για το ακίνητο επί της οδού Καραγεώργη Σερβίας 8 σε 53.742,20 αντίστοιχα.

Σχέδιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας

Στα πλαίσια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη προχωρήσει στην μεταστέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών σε κατάλληλα, δημόσια ακίνητα, όπου αυτά είναι διαθέσιμα και σε κατάσταση τέτοια που να επιτρέπεται η αξιοποίησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, για την μεταστέγαση μιας Δημόσιας Υπηρεσίας σε ένα δημόσιο ακίνητο εξετάζεται η καταλληλότητα του ακινήτου, όσον αφορά κυρίως το ύψος της δαπάνης για τις απαιτούμενες εργασίες επισκευών, εσωτερικών διαρρυθμίσεων και κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών (δίκτυα, πρόσβαση ΑΜΕΑ, πυρασφάλεια κ.λ.π.).

Επίσης, θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου βάσει του οποίου:

(α) θα αξιοποιηθούν ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο ή έχουν μισθωθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις,
(β) εκτός Αττικής – Θεσσαλονίκης θα επιδιωχθεί σε κάθε πόλη η συστέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου σε ένα κτίριο ή σε δύο (σε ειδικές περιπτώσεις)
(γ) σε Αττική – Θεσσαλονίκη θα επιδιωχθεί η συστέγαση υπηρεσιών σε όσο το δυνατό λιγότερα κτίρια.

Σε εφαρμογή των ανωτέρω έχει ήδη δοθεί οδηγία στις Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας για την διακοπή κάθε διαδικασίας ενοικίασης, μετεγκατάστασης κλπ για μισθωμένα ακίνητα.

Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών, συντάσσει Κτιριολογικά Προγράμματα για τον προσδιορισμό των αναγκών στέγασης των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου. Με την ολοκλήρωση των κτιριολογικών προγραμμάτων θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταστέγασης υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο ακίνητο επί της Λ. Θηβών 196-198, στη Νίκαια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.