Quantcast
Έτοιμες οι τράπεζες να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

Έτοιμες οι τράπεζες να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, με συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Ποιες προοπτικές όμως ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους;

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψή τους.

Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι τράπεζες, που επιστρέφουν στην κερδοφορία, είναι πλέον έτοιμες να συμβάλουν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πελατειακή τους βάση, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση». «Ειδικά μετά και τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά επιτρέποντας στη χώρα να γυρίσει σελίδα», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Λεκκάκος, επισημαίνει, ότι «πατώντας πλέον σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον το οποίο ωστόσο διαμορφώνει συγχρόνως και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι τράπεζες διαθέτουν πια τις προϋποθέσεις για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Για την πορεία του τραπεζικού κλάδου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οδεύει προς κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται ήδη στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και μετά τις εξελίξεις αυτές θα ισχυροποιηθεί» και υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες -και ιδιαίτερα και η Τράπεζα Πειραιώς- δηλώνουν δυναμικό «παρών» στην προσπάθεια επανεκκίνησης και επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι στην Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί το πρώτο από την αρχή της κρίσης με μείωση επισφαλειών για τον Όμιλο.

«Το 2015 από τα 10 δισ. ευρώ των επιχειρηματικών δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα αναδιαρθρώσεων της τράπεζας -μιλάμε δηλαδή για προβληματικά χαρτοφυλάκια-, πάνω από τα 8 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία και από αυτά περίπου 5 δισ. ευρώ εταιρείες με λειτουργική κερδοφορία το 2015 (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν διαχειριζόμαστε χαμένες υποθέσεις, αλλά την ελληνική επιχειρηματικότητα, που κρύβει σημαντικές αξίες και προσπαθεί να βρει εκ νέου το βηματισμό και τις ισορροπίες της, μετά τη δριμεία οικονομική κρίση», προσθέτει.

Επισημαίνει επίσης ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να συνδράμει στο νέο ενάρετο κύκλο της οικονομίας ενεργά με δράσεις, με προϊόντα, με κεφάλαια για να στηρίξει τους πελάτες της, να υποστηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα και να υπηρετήσει τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις», υπογραμμίζοντας, ότι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης».

Ο κ. Φραγκιαδάκης επισημαίνει επίσης ότι «η ανάπτυξη θα έρθει όταν, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις, αισθανθούν πως το συνολικό κλίμα έχει διαμορφωθεί θετικά και σταθερά. Η παρατεταμένη περίοδος αναμονής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε δημιουργήσει κλίμα προσμονής και δρούσε αντίθετα από τον στόχο άρσης της αβεβαιότητας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα ορόσημο, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος», προσθέτει μεταξύ άλλων,

Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι «ο τραπεζικός κλάδος στοχεύει στην επιστροφή στην κερδοφορία, στη δραστικότερη αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση και παράλληλα στη συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων των Σχεδίων Αναδιάρθρωσης».

«Αυτό το τρίπτυχο δείχνει, και μπορεί να παραλληλιστεί και με την εθνική οικονομία, πως για να γυρίσουμε σελίδα επιτυχώς πρέπει: Πρώτον, να γίνουμε καλύτεροι εσωτερικά: να βελτιωθούμε λειτουργικά για να αυξήσουμε την κερδοφορία. Δεύτερον, να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της ύφεσης, βρίσκοντας καλύτερες και μακροχρόνιες λύσεις για τους πελάτες μας που θέλουν να πληρώσουν, αλλά αδυνατούν να το κάνουν, με σεβασμό στους συνεπείς πελάτες και το ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας. Τρίτον, να εμπεδώσουμε την αξιοπιστία μας υιοθετώντας μια φιλοσοφία συνέπειας απέναντι σε δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», αναφέρει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Για την Εθνική Τράπεζα και το ρόλο της, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει ότι «θωρακισμένη κεφαλαιακά και με ισχυρή ρευστότητα, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, έχει μπει σε τροχιά κερδοφορίας και υλοποίησης των στόχων της, το οποίο σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι και θα το κάνουμε ακόμα παραπάνω, να στηρίξουμε επενδύσεις και επιχειρήσεις, τόσο νεοφυείς όσο και υπάρχουσες. Πιστεύουμε πως περισσότερο από ποτέ, είναι ώρα για σκληρή δουλειά και πράξεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας αναφέρει ότι «η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους».

«Με πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με γρήγορες κινήσεις στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των capital controls, προπάντων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τη θέσπιση νέων κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα, διαμορφώνεται η προοπτική μεσοπρόθεσμης σταθεροποίησης της οικονομίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και παρέχει τις ευκαιρίες για να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια, να ενεργοποιήσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και να πετύχει σύντομα σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank αναφέρει επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «η υγιής ιδιωτική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επιστροφή στον ανοδικό αναπτυξιακό κύκλο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Για την Eurobank αναφέρει ότι «έχει όλες τις δυνατότητες να στηρίξει τους πελάτες της, ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με βάση τις μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει μαζί τους», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δίνει στους πελάτες της την απαραίτητη στήριξη, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις υγιείς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και τις επιχειρήσεις που παρά τα προβλήματα μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα φέρει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις των διευθύνοντων συμβούλων

Σταύρος Λεκκάκος – διευθύνων σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς

H συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση.

Ειδικά μετά και τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά επιτρέποντας στη χώρα να γυρίσει σελίδα.

Η εκτίμησή μας για την οικονομία φέτος είναι για μια οριακή ύφεση μεταξύ 0% και -0,5%. Για το 2017 η ανάκαμψη μπορεί να ανέλθει σε επίπεδο άνω του 2%. Επομένως μπαίνουμε σε φάση ανάπτυξης όπως την περιγράφουν οι αριθμοί και εμείς την αισθανόμαστε.

Πατώντας πλέον σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ωστόσο διαμορφώνει συγχρόνως και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι τράπεζες διαθέτουν πια τις προϋποθέσεις για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε πως ο κλάδος εξέρχεται από μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και πως, παρά την πολυετή μεγάλη κρίση, στάθηκε όρθιος. Σημαντική ήταν η συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση της ΕΚΤ και των θεσμών αλλά και η εμπιστοσύνη των ιδιωτικών κεφαλαίων που ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές επένδυσαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναγνωρίζοντας τις προοπτικές του.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετά και τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες και βρίσκονται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια, με μέσο δείκτη Cοmmon EquityTier-1 17%-18%.

Θετικές εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα της ρευστότητας καθώς μια σειρά παραγόντων θα βελτιώσει τη διαθέσιμη ρευστότητα επιτρέποντας στις τράπεζες να αναλάβουν να επανέλθουν στον ενεργό τους ρόλο ως βασικού χρηματοδότη της οικονομίας και της ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η επαναφορά από την ΕΚΤ του waiver για τα ελληνικά χρεόγραφα (ΕΓΕΔ και ΟΕΔ), γεγονός που θα μειώσει τόσο την εξάρτηση από την έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA όσο και την επιβάρυνση από τόκους. Μέσα σε ένα εύρος χρόνου η χώρα θα συμμετάσχει επίσης στο QE αντλώντας περαιτέρω ρευστότητα. Επίσης, η αποκατάσταση της σταθερότητας στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσουν σε σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, κάτι που θα διευκολυνθεί και από την αναμενόμενη χαλάρωση των capital controls. Επιπλέον, η εκκαθάριση των καθυστερήσεων πληρωμών προμηθευτών του Δημοσίου που εκκρεμούν, αναμένεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των δανείων σε καθυστέρηση αλλά και στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Όσον αφορά τα δάνεια σε καθυστέρηση, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αποτελεσματικότερες κινήσεις, ενώ ήδη μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα.

Στην Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο 2016 είναι και το πρώτο από την αρχή της κρίσης με μείωση επισφαλειών για τον Όμιλο, συνεπεία των εντατικών προσπαθειών του τομέα αναδιάρθρωσης δανείων. Έτσι επιτυγχάνεται η αναδιάρθρωση του ενεργητικού της τράπεζας και η ισχυροποίησή της προκειμένου να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο της ως παράγοντας ανάπτυξης της οικονομίας. Αξίζει να σας επισημάνω πως το 2015 από τα 10 δισ. ευρώ των επιχειρηματικών δανείων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα αναδιαρθρώσεων της τράπεζας, -μιλάμε δηλαδή για προβληματικά χαρτοφυλάκια-, πάνω από τα 8 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις σε λειτουργία και από αυτά περίπου 5 δισ. ευρώ εταιρείες με λειτουργική κερδοφορία το 2015 (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).

Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν διαχειριζόμαστε χαμένες υποθέσεις, αλλά την ελληνική επιχειρηματικότητα, που κρύβει σημαντικές αξίες και προσπαθεί να βρει εκ νέου το βηματισμό και τις ισορροπίες της, μετά τη δριμεία οικονομική κρίση.

Συνολικά δε, μπορώ να πω πως η πορεία του τραπεζικού κλάδου που οδεύει προς κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται ήδη στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, μετά τις εξελίξεις αυτές, θα ισχυροποιηθεί.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που πιστεύουμε ότι θα βελτιώνεται σταθερά, οι τράπεζες και ιδιαίτερα η Τράπεζα Πειραιώς, δηλώνουμε δυναμικό «παρών» στην προσπάθεια επανεκκίνησης και επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Ως το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στο νέο ενάρετο κύκλο της οικονομίας ενεργά, υπεύθυνα και με όλες μας τις δυνάμεις: με δράσεις, με προϊόντα, με κεφάλαια για να στηρίξουμε τους πελάτες μας, να υποστηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να υπηρετήσουμε τη μετάβαση της οικονομίας μας σε ένα νέο μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αναλαμβάνουμε έντονη και συστηματική δράση προς όφελος των περίπου 80 χιλιάδων μετόχων μας, των 6 εκατομμυρίων πελατών μας και των 18 χιλιάδων εργαζομένων μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, και παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην κοινωνία με δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στην Τράπεζα Πειραιώς εργαζόμαστε εντατικά και υλοποιούμε σημαντικούς επιχειρηματικούς στόχους με αποτελεσματικότητα, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας που είναι αποφασισμένη να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

Λεωνίδας Φραγκιαδάκης – Εθνική Τράπεζα

Μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις.

Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης. Η ανάπτυξη θα έρθει όταν, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις, αισθανθούν πως το συνολικό κλίμα έχει διαμορφωθεί θετικά και σταθερά. Η παρατεταμένη περίοδος αναμονής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είχε δημιουργήσει κλίμα προσμονής, και δρούσε αντίθετα από το στόχο άρσης της αβεβαιότητας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα ορόσημο, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος. Η αντιστροφή του κλίματος και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης θα ολοκληρωθεί όταν επιτευχθούν και οι επόμενοι σημαντικοί και αλληλένδετοι στόχοι: η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και η επιστροφή στις αγορές. Προσμένουμε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, και θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων στο εγχώριο σύστημα και την αποκατάσταση της ρευστότητας, πράγμα που θα συνεισφέρει στην άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, η επιστροφή στις αγορές θα επισφραγίσει την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στην αναδιάρθρωση της οικονομίας, και θα σηματοδοτήσει πως το απαιτούμενο θετικό κλίμα έχει επιτευχθεί, οδηγώντας έτσι στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Η διαδρομή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όμως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν η αναγκαία αρχή: το κλειδί μπήκε στη μηχανή για να πάρει το αυτοκίνητο μπροστά. Η διαδρομή είναι μπροστά μας.

Είναι ευκαιρία ως χώρα, να εκμεταλλευτούμε τις θετικές εξελίξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκά επίπεδο, για παράδειγμα τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τα χαμηλά κεντρικά επιτόκια, για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τον παλμό της επιστροφής στην ομαλότητα. Η φετινή χρονιά είναι ένα στοίχημα για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα.

Ο τραπεζικός κλάδος στοχεύει στην επιστροφή στην κερδοφορία, τη δραστικότερη αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρηση και παράλληλα τη συνεπή υλοποίηση των δεσμεύσεων των Σχεδίων Αναδιάρθρωσης. Αυτό το τρίπτυχο δείχνει, και μπορεί να παραλληλιστεί και με την εθνική οικονομία, πως για να γυρίσουμε σελίδα επιτυχώς πρέπει πρώτον, να γίνουμε καλύτεροι εσωτερικά: να βελτιωθούμε λειτουργικά για να αυξήσουμε την κερδοφορία. Δεύτερον, να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της ύφεσης, βρίσκοντας καλύτερες και μακροχρόνιες λύσεις για τους πελάτες μας που θέλουν να πληρώσουν αλλά αδυνατούν να το κάνουν, με σεβασμό στους συνεπείς πελάτες και το ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας. Τρίτον, να εμπεδώσουμε την αξιοπιστία μας υιοθετώντας μια φιλοσοφία συνέπειας απέναντι σε δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.

Η Εθνική Τράπεζα, θωρακισμένη κεφαλαιακά και με ισχυρή ρευστότητα, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, έχει μπει σε τροχιά κερδοφορίας και υλοποίησης των στόχων της, το οποίο σημαίνει πως είμαστε έτοιμοι και θα το κάνουμε ακόμα παραπάνω, να στηρίξουμε επενδύσεις και επιχειρήσεις, τόσο νεοφυείς όσο και υπάρχουσες. Πιστεύουμε πως περισσότερο από ποτέ, είναι ώρα για σκληρή δουλειά και πράξεις.

Φωκίων Καραβίας – Eurobank

Η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία.

Η επικείμενη επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, που θα επιτρέψει τη χρήση τους ως ενεχύρων για την άντληση ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ, η βελτίωση των αποτιμήσεων των ενεχύρων που έχουν ήδη διαθέσει οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης (QE) αποτελούν εξελίξεις που συνδυαστικά θα διαμορφώσουν μια βελτιωμένη εικόνα για την Ελλάδα και θα τονώσουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αναμένεται να αρχίσει η σταδιακή ανάκτηση της καταθετικής βάσης, που μαζί με τα παραπάνω θα ενισχύσει τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, τίθενται και οι βάσεις για τη σταδιακή επιστροφή του στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους. Με πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με γρήγορες κινήσεις στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των capital controls, προπάντων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τη θέσπιση νέων κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα, διαμορφώνεται η προοπτική μεσοπρόθεσμης σταθεροποίησης της οικονομίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και παρέχει τις ευκαιρίες για να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια, να ενεργοποιήσει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και να πετύχει σύντομα σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η υγιής ιδιωτική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επιστροφή στον ανοδικό αναπτυξιακό κύκλο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Eurobank έχει όλες τις δυνατότητες να στηρίξει τους πελάτες της, ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με βάση τις μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει μαζί τους.

Με το υψηλό επίπεδο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης που παρέχει, με σύγχρονες λύσεις και ποιότητα υπηρεσιών, προπάντων σε τομείς και δραστηριότητες αιχμής, δίνει στους πελάτες της την απαραίτητη στήριξη, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις υγιείς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και τις επιχειρήσεις που παρά τα προβλήματα μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα φέρει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.