Quantcast
Προαπαιτούμενο... η ασυλία των «experts» του Υπερταμείου - enikonomia.gr
share

Προαπαιτούμενο… η ασυλία των «experts» του Υπερταμείου

δημοσιεύτηκε:

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν όχι μόνο οι συγκεκριμένοι τεχνοκράτες να απαλλαγούν από τις κατηγορίες της απιστίας, αλλά και να θεσμοθετηθεί ένα ιδιότυπο «ακαταδίωκτο» για εκείνους που πρόκειται να αποσπαστούν για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Αν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα οι πρώτοι, δεν θα θέλει να έρθει κανείς στην Ελλάδα ως εμπειρογνώμονας και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων», εξήγησε στο «Εθνος» στέλεχος των Βρυξελλών.

Την Παρασκευή, τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες -ένας Ισπανός, ένας Σλοβάκος και ένας Ιταλός- βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς στην Αθήνα, προκειμένου να απολογηθούν για την επιζήμια πώληση και επαναμίσθωση δεκάδων ακινήτων του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους έως 570 εκατ. ευρώ, ααναφέρει το Έθνος. Είχαν διοριστεί από το Euroworking Group για να συμβουλεύουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Ιταλός και ο Ισπανός είναι επικεφαλής των Κτηματικών Υπηρεσιών των χωρών τους, ενώ ο Σλοβάκος συνάδελφός τους ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου της Σλοβακίας.

O διορισμός

Πρόκειται για ειδικούς (experts) που έρχονται στην Αθήνα αποσπασμένοι από την Κομισιόν για να συνδράμουν στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Ο διορισμός των συγκεκριμένων ατόμων πραγματοποιείται από το Euroworking Group, βάσει των δυνατοτήτων τους, καθώς και των θεμάτων που πρέπει να προωθηθούν στην Αθήνα.

Ως κοινοτικοί υπάλληλοι, απολαύουν διπλωματικής ασυλίας, όπως οι Ελληνες υπάλληλοι σε διάφορες υπηρεσίες του εξωτερικού. Αυτή η ασυλία δεν ήταν αρκετή ωστόσο για να τους προστατέψει από την κατηγορία για το αδίκημα της απιστίας.

Το θέμα της «ασυλίας» των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στο πρόσφατο Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασαν έντονη δυσφορία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν οι ξένοι ειδικοί. Μάλιστα, πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο Β. Σόιμπλε ήθελε να καταγραφεί ανάμεσα στα προαπαιτούμενα, στις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η «ασυλία» των εμπειρογνωμόνων που θα ασχολούνται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, η επιμονή του εξέπληξε αρκετές πιο «ουδέτερες» χώρες στο Eurogroup.

Μέχρι και στα τελευταία προσχέδια κειμένων για τη δήλωση του Eurogroup, στην τρίτη παράγραφο, υπήρχε ρητά η αναφορά σε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για νομική προστασία στα μέλη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Τελικά, η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, δόθηκε όμως μια προφορική «υπόσχεση» ότι το θέμα θα λήξει άμεσα. Οι μέρες περνούσαν και το θέμα πίεζε, αφού προχθές, Παρασκευή, τα τρία στελέχη -από τα συνολικά έξι- θα βρίσκονταν ενώπιον του εισαγγελέα.

Για τον λόγο αυτόν, ο επικεφαλής του Eurogroup έστειλε μία εβδομάδα νωρίτερα μια επιστολή στα μέλη του Euroworking Group, τονίζοντας ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα αλλάξει τον νόμο μέσα σε 2-4 εβδομάδες για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας ασυλία στους εμπειρογνώμονές μας, αυτοί έχουν κληθεί να καταθέσουν την Παρασκευή».

Τα ερωτήματα
«Εν όψει της δέσμευσης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για την προστασία αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, θα εκτιμούσαμε πάρα πολύ εάν ο Γεώργιος Χουλιαράκης μπορούσε να επιβεβαιώσει πότε η νέα νομοθεσία θα περάσει και σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβεί η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία τους στο μεταξύ» σημειωνόταν στην επιστολή, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων για το θέμα.

«Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προτεραιότητα» ανέφερε κλείνοντας η επιστολή. Οπως σημειώνεται επίσης, «κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν εγγύηση 30.000 -100.000 ευρώ και να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα».Την ίδια στιγμή που οι τρεις βρίσκονταν στον ανακριτή Αθηνών την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απαντούσε σε ερώτηση για το θέμα. «Για εμάς όλοι οι Ευρωπαίοι ειδικοί που βοηθούν την Ελλάδα να αναδιοργανώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της για την ανάπτυξη πρέπει να διασφαλίζονται ως προς το πλαίσιο που μπορούν να κινηθούν, με σεβασμό πάντα στις εθνικές διαδικασίες».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι το θέμα της «ασυλίας» των ξένων ειδικών τέθηκε στο Euro­group και είπε ότι είναι μία από τις εκκρεμότητες που καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ερωτηθείς πάντως για το αίτημα του Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαύουν κάποιου είδους ασυλίας στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα εκκρεμή σημεία του ελληνικού προγράμματος, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό διαβούλευση.


Να αλλάξει η νομοθεσία

Κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε σε Ελληνες δημοσιογράφους ότι υπάρχουν ανησυχίες για το θέμα. «Γι’ αυτό, το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.