Quantcast
Εκπνέει η προθεσμία του EWG με πέντε «καυτά» προαπαιτούμενα - enikonomia.gr
share

Εκπνέει η προθεσμία του EWG με πέντε «καυτά» προαπαιτούμενα

δημοσιεύτηκε:

Μηδενική ανοχή σε παρεκκλίσεις καθυστερήσεις και αναβολές έδειξαν και χθες οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι καθυστέρησαν για άλλη μια φορά την έγκριση της δόσης των 7,5 δις ευρώ δίνοντας χθες τελεσίγραφο για την ολοκλήρωση και των εκκρεμοτήτων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Η ανυποχώρητη αυτή στάση, έχει υποχρεώσει μέχρι στιγμής την Κυβέρνηση στην αποδοχή του δημοσιονομικού κόφτη και το δικαίωμα βέτο που θα έχουν στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων για τα μέλη της διοίκησης που θα διορίζονται από την τρόικα.

Στο θέμα όμως των αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού και του ΟΤΕ η σκληρή στάση έχει και άλλα αίτια, Η πίεση για το Ελληνικό είναι μάλλον συμβολική αφού η αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων του ακινήτου είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση που τρέχει σήμερα στην χώρα μας και η πρόοδος της έχει καθυστερήσει υπερβολικά

Παράλληλα τον περασμένο Ιούλιο, έγινε η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε ότι μέσα στις 9 αποκρατικοποιήσεις που θα έπρεπε να υλοποιηθούν μέχρι και τα μέσα του 2016 περιλαμβάνεται και η κύρωση της τελικής σύμβασης του Ελληνικού από την Βουλή ως το τέλος Ιουνίου.

Στο θέμα του ΟΤΕ η πραγματική αιτία επίσπευσης της διαδικασίας της μεταβίβασης του 5% από το 6% που κατέχει το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ είναι κυρίως το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom να πάρει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Οργανισμό στον οποίο κατέχει ήδη 40% .

Η υποχρέωση της αξιοποίησης του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και με την DT να έχει αυτόματα το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στην εξαγορά του , χάθηκε από το τέλος του 2015 στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και φυσικά την αντίδραση της Κυβέρνησης – τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα τους 2016 – σε κάθε είδους αποκρατικοποίηση.

Το πλήρωμα του χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ήρθε μέσα από το τρίτο μνημόνιο Το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως πρόβλεψη μετά την μεταβίβαση του ποσοστού του ΟΤΕ ότι θα ορίζονταν σύμβουλος πώλησης μέσα στον Μάιο. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καν η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ.

Με δεδομένο λοιπόν το ενδιαφέρον και του Γερμανικού Τηλεπικοινωνιακού κολοσσού και αυτό το θέμα έγινε προαπαιτούμενο για την δόση των 7,5 δις ευρώ .

Αν και αυτά θέματα κλείσουν εντός του τελεσιγράφου των θεσμών θα γίνει μια επιστολή συμπληρωματική της έκθεσης συμμόρφωσης (Compliance report) που θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο και τις εκκρεμότητες για τις αποκρατικοποιήσεις.

Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε νέα συνεδρίαση που θα ληφθεί μάλλον στο EuroWorking Group που θα γίνει την Πέμπτη οπότε και θα ανοίξει ο κύκλος της έγκρισης της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν:


  • Αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Νομική προστασία των μελών τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
  • Αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους μεγάλους καταναλωτές.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.