Quantcast
Εγκύκλιος του ΙΚΑ για προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ - enikonomia.gr
share

Εγκύκλιος του ΙΚΑ για προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ

δημοσιεύτηκε:

Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2016, καθώς και πληροφορίες για τον έλεγχο των προϋποθέσεων απονομής του ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016, δίνει το ΙΚΑ με εγκύκλιό του.

Χορήγηση ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2016-31/5/2016

Με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει διευκρινιστεί ότι ως προς τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα χορηγούμενα ποσά που ίσχυσαν για την απονομή του επιδόματος το έτος 2015.

Στο εισοδηματικό κριτήριο των 850 ευρώ, που αφορά το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας σύνταξης (κύριας και επικουρικής), συμπεριλαμβάνονται:

– Τα ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχουν καταβληθεί από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

– Οι παροχές τύπου σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

– Τα ποσά που αντιστοιχούν σε χορηγία ή βουλευτική σύνταξη που καταβάλλεται από το Δημόσιο σε νομάρχες, δημάρχους, προέδρους κοινοτήτων ή προέδρους νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και βουλευτές, αντίστοιχα.

– Η επιδότηση που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, λόγω τακτικής ανεργίας.

Στο ανωτέρω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται:

– Προνοιακά επιδόματα.

– Αλλα ποσά που χορηγούνται, λόγω κοινωνικών κριτηρίων, χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα, τα οποία δεν συνιστούν σύνταξη.

– Ποσά που αντιστοιχούν στις συντάξεις αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας είτε εξ ιδίου δικαιώματος είτε εκ μεταβιβάσεως. Ο έλεγχος αυτού του κριτηρίου αφορά τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές, ως ανωτέρω, που χορηγήθηκαν κατά τον μήνα Απρίλιο 2016.

Από 1/1/2016 έως 31/5/2016, χορηγούνται σε δικαιούχους τα ποσά ΕΚΑΣ κάθε κλίμακας, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες έτους 2014, που είχαν καθοριστεί με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο για το έτος 2015, καθώς και το ποσό των 30 ευρώ, με όλα τα γενικά και ειδικά κριτήρια που αφορούσαν τη χορήγηση του ΕΚΑΣ κατά το ίδιο έτος.

Συνεπώς, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής:

– Το όριο ηλικίας των 65 ετών, πλην των περιπτώσεων που οι συνταξιούχοι κάθε κατηγορίας είχαν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

– Η απαγόρευση χορήγησης του επιδόματος σε συνταξιούχους που διαμένουν στο εξωτερικό.

– Η απαγόρευση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος.

Στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει ήδη δοθεί οδηγία για τη διακοπή χορήγησης του ΕΚΑΣ από τη σύνταξη μηνός Αυγούστου 2016 στις περιπτώσεις που έχει εντοπιστεί καταβολή του από δύο φορείς για το τρέχον έτος.

Διευκρινίζεται ότι ποσά που έχουν καταβληθεί σε μη δικαιούχους για τον μήνα Ιούνιο 2016 θα παρακρατούνται, σύμφωνα με την Καθημερινή, από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται κατά το τρέχον έτος, με τελευταία τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2016.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.